Ex-landslagsman ska lyfta Vallentuna

Vallentuna BK löste förra veckan ett problem inför återkomsten i division 3-fotbollen. I Jonas Gustafsson tror klubben sig ha hittat ersättaren till Pierre Fondin.

  • Publicerad 16:27, 10 dec 2012

När Pierre Fondin i våras kom hem från Norge blev Vallentuna ett vinnande lag. Med Pierre på planen förlorade laget inte en enda match. Nu pluggar den defensive mittfältaren i Småland och prio ett för klubben har varit att hitta ersättaren.

Det tycker man sig nu ha gjort, i 23-årige mittfältaren Jonas Gustafsson. Han kommer närmast från Akropolis, som i år trillade ur division 1 norra. Dessförinnan var han en kort sejour i Väsby United, efter pojk- och juniorår i AIK.

Så sent som sommaren 2011 tränade han åter med AIK och i januari i år med allsvenska Mjällby.

Under junioråren i AIK och i Akropolis hade han Stefan Karlsson som tränare.

– Stefan har pratat gott om VBK och det är en orsak till att jag går dit. Jag såg deras kvalmatch mot Ärentuna, i Uppsala, och tyckte att de var bra. Jag har gått igenom olika faser i karriären, nu ser jag fram emot denna, säger Jonas Gustafsson.

Att han går ner ett par divisioner beror på att han fått ett heltidsjobb efter avslutade studier. Han är fastighetsförvaltare och fastigheten är Nordstedts förlag på Riddarholmen.

– Jag vill få ihop vardagen, hitta balans mellan jobb, fotboll och annat. Det finns mer än fotboll sju dagar i veckan.

2007 vann han junior-SM med AIK:s 89–90-kull. Året efter skulle senior­genombrottet ske i superettan med Väsby, men dagen efter seriepremiären lade han av.

– Suget kom tillbaka den sommaren, då valde jag Akropolis.

Han ser sig som defensiv mittfältare med vissa offensiva kvaliteter. Stefan Karlsson har många plus att addera.

– Han är en skicklig passningsspelare med riktigt, riktigt bra spelförståelse. Jonas kommer att göra sina lagkamrater bättre. Jag är glad och överraskad över att han kommer till VBK.

Stefan Karlsson misstänker att framgångarna kom lite för snabbt när Jonas Gustafsson var ung,

– Han fick tidigt spela med ett par år äldre spelare, kom med i landslag och så vidare. Jag tror att han har mer att visa och det blir spännande att se vad Johan kan uträtta i VBK. Det handlar om en klasspelare på division 3-nivå, säger han.