Från hösten 2021 skulle evakueringsskolan, med tillhörande idrottstält, stå klar vid Råckstarondellen.

https://www.mitti.se/nyheter/da-byggs-vasterorts-tillfalliga-skola/reptfb!WGG86z3@OCNIVQM1E3OQrQ/

Planen var att Grimstaskolans elever skulle vara först in och stanna där till år 2023. Efter Grimstaskolan skulle Abrahamsbergsskolans elever ta över, följda av eleverna från Blackebergsskolan och till sist Nya Elementar och Hässelbygårdsskolan.

Men i det senaste beslutet från utbildningsnämnden framgår att evakueringsskolan blir ett år försenad och öppnar först hösten 2022.

– Det tidsbegränsade bygglovet är ansökt och bearbetats hos stadsbyggnadskontoret. Enligt vår nuvarande tidsplan planerar markarbetena att påbörjas till sommaren 2021, säger Felix Wickman på utbildningsförvaltningens lokalenhet.

Staden har inte gjort någon hemlighet av att de fem skolorna är väldigt slitna. Att underhållet släpat efter har inneburit att vattenläckor, trasig ventilation och dålig lukt blivit vardag på skolorna sedan lång tid tillbaka.

Tre av skolorna har fått förelägganden på grund av problemen och på vissa skolor måste fönster och tak bytas ut.

På Blackebergsskolan, Grimstaskolan och Nya Elementar planeras även lokalerna att utökas för att ta emot fler antal elever.

Projektet är känsligt

Det finns, enligt staden, en uppenbar risk att skolorna kommer att tappa både elever och lärare på grund av de kommande besvären. Två av de fem skolorna en bra bit från Råcksta och elever kommer behöva bussas eller skjutsas till evakueringsskolan

Det framgår i tjänsteutlåtandet att de nya tidsplanerna måste hållas "strikt" annars kommer staden att belägga entreprenörerna med viten. Att tidigt i projekt hota med viten gentemot egna entreprenörer är ovanligt.

– Projektet är på många sätt det första av sitt slag vilket innebär att vi behöver arbeta på nya sätt. Tidsplanen behövde betonas extra i detta projekt och förseningar innebär konsekvenser för hela tågordningen, säger Wickman.