Ansvarsfulla. Eva Jansson talar med Emil Malke på Thelins. Han tycker att gästerna sköter sig. Foto: Stefan Källstigen

Eva har corona-koll på Sundbybergs krogar

Smittan sprider sig i Stockholm igen och nya skärpta råd gäller. Mitt i tog rygg på miljöhandläggaren Eva Jansson som kollar hur krogar och kaféer sköter sig.

  • Publicerad 15:16, 17 nov 2020

Vi försöker vara ute på kvällar och helger

Vi möts vid Signalfabriken strax innan lunch. Eva Jansson, miljöhandläggare vid Sundbybergs stad, ska kontrollera att serveringsställena har tillräckligt avstånd mellan borden, markeringar i golvet, skyltar om avstånd och att det finns handsprit.

– Verksamhetsutövarna försöker göra sitt bästa, säger hon.

I mars kom nya föreskrifter om hur krogarna ska undvika trängsel. Och sedan 1 juli har kommunerna mandat att skriva förelägganden och stänga ställen som inte sköter sig och inte åtgärdar brister.

110 inspektioner

I Sundbyberg jobbar 4-5 personer med att med jämna mellanrum kontrollera serveringsställen. Några extra statliga bidrag för att anställa fler inspektörer har inte kommit ännu, men åtminstone 110 inspektioner har gjorts sedan i våras.

– Vi hinner inte göra mer. Vi försöker vara ute på helger och kvällar, men vi har inte fått några extra resurser, säger Eva Jansson.

Endast ett ställe i Sundbyberg har fått föreläggande efter att upptäckta brister inte åtgärdats efter ett besök.

Nu återstår att se hur vintern blir. Restaurangägare har berättat för inspektörerna att flera personer har avbokat sina reservationer efter att de nya rekommendationerna kom.

En del avvikelser

– En kollega var på inspektion i fredags kväll. Överlag var det lugnt, men det var en del som fick avvikelser vid tillsynen, säger Eva Jansson.

Vi följer med in på Thelins på Landsvägen där Emil Malke tar emot och visar att tillräckligt många bord är avspärrade och att handsprit finns.

– Det är inte så svårt att bli godkänd, det är bara följa föreskrifterna, säger han.

Han tycker att gästerna respekterar att vissa bord inte är tillåtna att sitta vid.

– Vi behöver inte säga till. Men det har vänt sällskap i dörren som vill sitta tio personer ihop. Vi förlorar lite på det, men vinner väl på andra sätt.

I våras åkte inspektörerna främst ut till ställen som det hade kommit in klagomål på. Men sedan en tid tillbaka görs också rutinmässiga och oanmälda inspektioner på ställen som inte har fått klagomål.

Och klagomål räcker inte för att ställen ska få anmärkningar eller stänga.

–- Vi måste se med egna ögon. Det förkommer alldeles säkert trängsel, men det är inte alltid vi ser det, säger Eva Jansson.

Kommunen har ansvar för tillsynen

För att göra tillsynen mer effektiv antogs i somras en ny tillfällig lag om skittskydd på serveringar.

Med den får kommunerna ansvar för tillsyn av krogar och kaféer. De får även fatta beslut om förbud av att driva verksamhet, någon som tidigare låg på regionens smittskyddsäkare.

Lagen innebär också att det är serveringsställena som ansvarar för att minska risken för smittspridning.

Lagen började gälla 1 juli och gäller året ut.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04