DOPP. Thomas Erdtman, Europes manager, åkte i poolen på den beryktade efterfesten på Scandic i Uppsala 1985. Sångaren Joey Tempest ryckte ut. Den och fler mer eller mindre rumsrena historier skildras i nya boken "Turné". Foto: Anders Tengner

Europes vilda fester i ny bok

Europes storhetstid på 80-talet var fylld av spelningar i varenda avkrok i Sverige. I den nya boken "Turnéliv" berättar bandet om vilda efterfester, sönderslagna hotellrum och tjejer som stod på rad.

  • Publicerad 06:30, 5 mar 2022

På den tiden var det lätt att få kontakt med artisterna.

TURNÉLIV. "Det var magiska decennier då artisterna åkte bil och buss, kors och tvärs med orkestersläp och spelade i varenda liten avkrok i vårt avlånga land. Välkommen in i turnébussen. Nu börjar en resa du inte trodde var möjlig." Foto: Premium Publishing

Musikjournalisten Anders Tengner hade hört många historier och skrönor från popbandens turnéer under åren. När han sedan började intervjua 60-, 70- och 80-talets artister fick han reda på vad som egentligen hände bakom kulisserna.

Han har ett gigantiskt kontaktnät i branschen efter att ha träffat många popstjärnor och turnerat med bland annat Kiss, The Runaways och inte minst Europe på 70- och 80-talen.

– På den tiden var det lätt att få kontakt med artisterna. Det var bara att knacka på i logen. Att jobba som jag gjorde då skulle inte vara möjligt i dag, säger Anders Tengner till tidningen Journalisten.

Vad hände egentligen?

Nu har han släppt boken "Turnéliv – Historierna som stannade i turnébussen. Tills nu." I den avslöjas en en hel del av vad som egentligen hände längs vägarna, i loger och på hotellrum.

Och Europe är definitivt med. Joey Tempest, 58, John Levén , 58, Ian Haugland, 57, John Norum, 57, och Mic Michaeli, 59, turnerade för fullt och efterfesterna var mer regel än undantag. En av de mer vilda sådana inträffade på Scandic i Uppsala sommaren 1985.

I boken berättar Europes basist John Levén (säkert inte allt) om skandalkvällen.

– Alla bord och stolar slängdes i poolen, alla som var där slängdes i poolen med kläderna på.

Han berättar även att de festade med brudar efter "i stort sett varenda folkparksgig 1983–1986.

Och ändå har Anders Tengnér tagit med långt från allt.

– Det finns berättelser i boken som man inte i sin vildaste fantasi skulle tro har hänt, berättar Anders Tengner. Men mycket är väl preskriberat i dag. Och det värsta har jag fått censurera.
 

POOL. Författaren Anders Tengner deltog också i några vilda efterfester, som den på Scandic. Foto: Privat

Boken kom i november

"Turnéliv – Historierna som stannade i turnébussen. Tills nu." är skriven av musikjournalisten Anders Tengner med bakgrund i numera nedlagda poptidningarna Poster, Okej, Rocket och Superstar.

I boken har han intervjuat artister som Europe, Flamingokvintetten, Freestyle, Gyllene tider, Hep Stars, Lasse Stefanz och Lili & Susie om livet på vägarna.

Boken bjuder enligt omslaget på "häpnadsväckande avslöjanden från Sveriges största artister".

Visa merVisa mindre