Europe invalda i Swedish Music Hall of Fame

I dag valdes Upplands Väsbys stolthet, hårdrocksbandet Europe, in i Swedish Music Hall of Fame. I samband med utmärkelsen passade bandet på att skicka en hälsning till Väsby.

  • Publicerad 12:20, 3 maj 2018

Abba, Roxette och Monica Zetterlund är några av storheterna som redan har förärats hedersutmärkelsen att väljas in i Swedish Hall of Fame. I dag var det Europes tur att tillsammans med sex andra musikskapare väljas in i sällskapet.

– Det är en stor ära. Det finns ett otroligt utbud av talanger i Sverige så vi känner oss väldigt hedrade över att ha blivit utvalda. Vi blev väldigt förvånade, sa Joey Tempest vid pressträffen på Scenkonstmuseet i Stockholm.

– Vi har väsbyfansen att tacka för mycket. De har stöttat oss ända sedan vi började spela, fortsatte han.

Nu ser bandet fram emot en fullspäckad period. Nästa vecka åker de på turné till Australien och Indonesien.

– De har tjatat länge på oss att komma till Australien men det här blir första gången. Det blir riktigt häftigt, säger Ian Haugland.

Därefter blir det festivaler i sommar och Europaturné efter sommaren.

– Jag vet inte om vi någonsin kommer kunna lägga gitarren på hyllan. Den har blivit som en del av kroppen. Och det blir bara roligare hela tiden. Nu för tiden styrs vi inte av något skivbolag utan kan välja helt själva hur vi jobbar, säger Ian Haugland.

– Det är för spännande för att sluta.

Årets invalda musikskapare är Ted och Kenneth Gärdestad, Kai Gullmar, Europe, Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson och Broder Daniel.

Juryns motivering till valet av Europe:

När svensk tv firade millennieskiftet var låten som markerade övergången mellan årtusendena given: The Final Countdown. Ingen grupp har som Europe enat landet i större rockeufori. Med sin melodiösa metal, rotad i den glammiga 70-talstraditionen, skrällde de i Billboardtoppen och skapade hysteri i hela världen. Och så stolta vi var!

Under ett 80-tal då man skulle sjunga på svenska, skippa gitarrerna och klippa håret gick Tempest, Norum, Levén, Reno, Haugland, Michaeli och Marcello åt motsatt håll. Hookiga hårdrocksriff blandades med dystopiska synthslingor - och tidningen OKEJ hade hittat sina främsta omslagspojkar. På andra sidan Berlinmuren var kassetterna med Carrie och Rock The Night eftertraktade på svarta marknaden, och gav unga musikälskare hopp om livet.

I över 30 år har Europe släppt plattor, varit sin genre trogen och samtidigt utvecklats utan att snegla på andra. Vi är fortfarande sjukt stolta.

MER Swedish Music Hall of Fame

Är en hedersutmärkelse som har delats ut sedan 2014, då bland andra Abba, Roxette, The Latin Kings, Monica Zetterlund och Stina Nordenstam valdes in.

Hittills har 39 musikskapare valts in.

För att komma i fråga för inval måste musikskaparen ha gjort bestående insatser och haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling. Skivdebuten måste ligga minst 20 år tillbaka i tiden.

Juryn består av landets främsta musikjournalister och sammansättningen förändras löpande.

Swedish Music Hall of Fame drivs av den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Stiftelsens uppgift är att tillgängliggöra och sprida kunskap om den svenska musikskatten och därmed också etablera populärmusiken som en central del av vårt nationella kulturarv.

Visa merVisa mindre