Europas starkaste 50-åring

Mikael Jaldefors kan, om han skulle vilja, med raka armar hiva upp tre robusta män i luften. 50-åringen är nybliven Europamästare i bänkpress och satsar nu på VM-guld.

  • Publicerad 13:27, 2 nov 2016

Mikael Jaldefors sticker ut i mängden på gymmet i Huddingehallen. Inte därför att han är speciellt lång (178 cm), utan för att han är bred som en lagårdsdörr över axlarna och har biceps stora som handbollar.

– Grattis guldgubbe!

En träningskompis kommer fram och ger en grattiskram. 50-årige Mikael Jaldefors är nämligen nybliven Europamästare i bänkpress för veteraner. Mästerskapet avgjordes i Luxemburg och Jaldefors tävlade i minus 120-kilosklassen.

– Jag slog svenskt rekord och fick upp 270 kilo, han som blev tvåa tog 250 kilo. Sedan var jag nära att klara ett försök på världsrekordet 291 kilo.

Jaldefors personliga rekord på tävling är 290 kilo, men på träning har han pressat upp 310 kilo.

Nästa mål är att försöka ta hem VM-titeln för veteraner i april i Texas, USA.

För den som inte vet är bänkpress en basövning inom styrketräning och ett effektivt sätt att träna musklerna på överkroppen. Bänkpress är en av tre grenar som ingår i sporten styrkelyft, de två övriga är knäböj och marklyft.

Mikael Jaldefors, som bor i Fullersta i Huddinge och växte upp i Skäcklinge i Tumba, har haft en lång och hård väg till att bli Europaetta i sin klass.

– Jag ställde upp i mitt första SM 1998. Sedan 2001 har jag varit topp tre i Sverige som senior och det tycker jag är en bedrift.

Jaldefors säger att han har en förstående fru, och det är en förklaring till framgångarna.

– Jag är ju inte hemma så ofta. På kvällarna efter jobbet åker jag till gymmet och tränar.

Varför är det så viktigt att vara starkast?

– Jag har inget kvar att bevisa, men visst är det en sporre att fortsätta att vara bäst. Det är roligt att det funkar trots att jag är 50 år. Och så är den sociala biten viktig, jag har fått många vänner runt om i Sverige genom sporten.

De finns de som tar genvägar för att bli bättre genom att dopa sig. Detta är något Mikael Jaldefors tar kraftigt avstånd från.

– Jag har föreläst på skolor om antidopning. Jag berättar för 14-15-åringar att det går utmärkt att bli bra utan att dopa sig.

Piller är alltså inget denne atlet sätter i sig. Däremot mer än gärna god och vällagad mat.

– Jag är en amatörkock som uppskattar att laga mat till nära och kära.

På hösten 2013 var Mikael Jaldefors med i ett avsnitt av matlagningsprogrammet ”Halv åtta hos mig” i TV4.

– Det var min bonusdotter Nicole som anmälde mig. Det slutade med att jag delade segern med en 80-årig dam.

Här har ni den vinnande trerättersmenyn à la Mikael Jaldefors: Fransk råraka med löjrom från Vänern. Konjaksflamberad coeur de filet med pepparsås och hasselbackspotatis. Kardemummadoftande rånkorg med husets vaniljglass och norrlands guld (hjortron).

Fakta

Vann "Halv åtta hos mig"

Namn: Mikael Jaldefors.

Ålder: 50 år.

Bor: I villa i Fullersta i Huddinge med hustrun Marina och sonen Marcus. Uppvuxen i Skäcklinge i Tumba.

Aktuell: Nybliven Europamästare i bänkpress för veteraner.

Jobbar: Som försäljningschef.

Gillar: Att husera i köket som amatörkock. Har vunnit matlagningsprogrammet ”Halv åtta hos mig” i TV4.

Visa merVisa mindre