Snart visas ärliga dokumentära berättelser från utsatta EU-migranter på storbildsskärm på Rinkeby bibliotek, när projektet "Bortom vi och dom" presenteras.

Det hela har sin grund i dokumentärfilmen Josefin & Florin, som skildrar en kärlekshistoria mellan en svensk kvinna och en rumänsk man, varav den sistnämnda kommit till Sverige för att tigga.

– Efter att den visats fanns en bred önskan om att låta fler berätta sina historier. Det finns så många individuella livsöden, personliga berättelser, om de människor som kallas för utsatta EU-migranter, som ofta kommer till Sverige från Rumänien eller Bulgarien; ibland för att tigga, ibland för att ta dagsjobb med drivkraften att skapa sig ett bättre liv, säger Karin Ekberg, projektledare på uppdrag av Mantaray Impact.

Äga sin egen historia

Tanken är att personerna bakom filmerna ska få återta sina egna berättelser, eftersom de annars ofta tillskrivs en viss roll av övriga samhället.

– Berättelsen om de här personernas liv verkar ofta vilja ägas av människor som inte ens träffat dem ordentligt; stått öga mot öga med dem. Något som bygger på väldigt mycket fördomar. Det är ofta felaktig och förenklad information som sprids, säger Karin Ekeberg.

För att förändra den bilden fick deltagarna filma sina liv med en kamera eller iPad för att beskriva sin vardag från sina egna perspektiv. De fick även testa animation, och så har personal hjälpt till att klippa och texta filmerna.

Romsk läsambassad

Filmvisningen på Rinkeby bibliotek är uppstarten på ett längre samarbete med biblioteket, där ett nytt liknande projekt ska pågå under hösten. Också den här gången med utsatta EU-migranter i fokus.

Anledningen till samarbetet med just Rinkeby bibliotek är att det blivit ett av få bibliotek i Stockholmstrakten som kan titulera sig som en romsk läsambassad. Det innebär att de främjar romskt språk och kultur, där de tagit in romsk litteratur för barn och vuxna, samt håller i olika program som uppmärksammar den romska kulturen.

Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek, är stolt över samarbetet. Hon beskriver filmerna som snart ska visas som starka.

– Det är väldigt lugna, eftertänksamma berättelser. Personerna visar var de sover, hur de bor, var de lagar mat. Många bor i egensnickrade hus av lastpallar och plast. Man kan inte låta bli att tänka på hur kallt det måste vara om vintern, säger hon, och fortsätter:

– De berättar om sin bakgrund, varför de kom till Sverige, om sina drömmar. Det är mycket om att tjäna pengar till familjen och till barnen i hemlandet för att ge dem bättre möjligheter; mycket om hur mycket de saknar sina barn.