Arkivbild Foto: Anna Z Ek

Ettor på Kungsholmen kostar mer än studielånet

Priserna på andrahandsmarknaden fortsätter att skena – ett rum på Kungsholmen kostar just nu i snitt över 10000 kronor i månaden. Utvecklingen riskerar att skada Stockholm på lång sikt enligt Stockholms studenter.

  • Publicerad 10:40, 8 sep 2016

Att hyra i andrahand i Stockholm blir bara dyrare och dyrare. 7860 kronor kostar det i snitt att hyra ett rum i kommunen.

Innanför tullarna är det ännu värre – där ligger hyrorna på 10000 i månaden.

På Kungsholmen kostar det just nu 10460 kronor i snitt att hyra ett rum i andra hand från en bostadsrättsinnehavare. För fem år sedan kostade ett rum i stadsdelen i snitt 6303 kronor. Det visar siffror från Blockets bostadssajt där många söker och erbjuder andrahandskontrakt.

I februari 2013 trädde en ny lag i kraft som innebär att bostads- rättsinnehavare får ta ut högre hyror i andrahand. Fler skulle vilja hyra ut – vilket också har blivit fallet. Men samtidigt har alltså hyrorna stigit i taket.

Några som lider av den skenande andrahandsmarknaden är Stockholms studenter. Anton Eriksson är vice ordförande i Stockholms Studentkårers Centralorganisation (SSCO).

– Vi har dels en brist på mellan 8000 och 10000 studentbostäder. Samtidigt har vi en andrahandsmarknad som är otillgänglig för studenter som har 9900 kronor i bidrag och lån i månaden. Då är det svårt att ta sig in på marknaden med så höga andrahandshyror.

Till SSCO kommer det studenter som berättar att de utnyttjats på den tuffa hyresmarknaden som styrs av uthyrarna.

– Vi får ibland samtal från studenter i en extremt utsatt situation och får höra om villkor som att studenterna får passa barn eller klippa gräs som en del av hyran, vilket är olagligt, säger Anton Eriksson.

Kommer man nå ambitionen att bygga 10000 nya studentbostäder i regionen tror ni?

– Vi ser att det faktiskt byggs en del nu och är försiktigt positiva. Men det krävs politisk vilja att bygga bort bristen och att prioritera studentlägenheter och små lägenheter med rimliga hyror.

Vad blir konsekvenserna för Stockholm som studentstad med nuvarande hyresmarknaden?

– Studenter som inte kan få tag på bostad kan tvingas tacka nej till utbildning i regionen. Det blir en snedrekrytering till utbildningarna och i ett större perspektiv riskerar regionen att få brist på kompetens.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är lösningen på problemet att få upp byggandet generellt.

– Det handlar dels om fler studentlägenheter och fler hyresrätter men också att vi får upp bostadsbyggandet totalt sett.

Enligt siffror från stadsbyggnadskontoret har politikerna beslutat om start-pm för 1370 studentlägenheter sedan nya majoriteten tog över. Samtidigt ökade antalet färdigställda studentbostäder bara med 261 under 2015, enligt siffror från SCB

Men enligt Roger Mogert är en hel del nya beslut om studentlägenheter på gång under 2017.

– Sen är också bostadsrätterna viktiga. Trycker vi upp byggtakten generellt blir det fler lägenheter också till studenterna.

Han är negativ till lagändringen som gjorde det möjligt att ta ut högre hyror för bostadsrätter, trots att fler lägenheter kommit ut på marknaden.

– Jag tror att ett ökat marknadsinslag på hyresmarknaden skapar problem. Det är möjligt att vi kortsiktigt fått fram några lägenheter men långsiktigt är det inte vägen att gå, speciellt inte i en bristsituation. Vi behöver bygga mer.

Olle Anrell

Karl Martinsson