Foto: Stefan Källstigen

Ett uppsving för Haninge GK

Bättre gräs, snyggare hinder och helt nya greenområden. Den 29 juli invigdes de första nio ombyggda hålen på Haninge GK, designad av en av Sveriges främsta banarkitekter, Christian Lundin. Visionen är en bana som alla kan spela.

  • Publicerad 07:00, 7 aug 2022

Foto: Stefan Källstigen

Början på en mästerskapssatsning

Marie-Louise Gefwert och Ib Trolle är två av de första medlemmarna som får inviga Haninge GK:s sprillans nya golfslinga vid Årsta Slott.

När styrelsen år 2020 bestämde sig för att renovera banan var den 37 år gammal och i stort behov av upprustning. Det beslutades om en totalrenovering, med målsättningen att banan ska få en så hög kvalitet att den kan hålla en Europatourtävling i framtiden.

Foto: Stefan Källstigen

Hjärnan bakom designen

Christian Lundin, som bland annat har designat en av Skandinaviens främsta golfbanor Österåkers GK, står för designen av Haninge GKs nya artonhålsbana. Han vill göra placera den på topp 20-listan över banor i Sverige.

– Banans styrka är att den är anpassad för alla nivåer, men den kan också ha de bästa tävlingarna på grund av dess stora ytor och höga svårighetsgrad. Slår man från bakersta och svåraste tee är 18-hålsbanan 6 500 meter lång, vilket är riktigt långt och håller för Europatourtävlingen.

Christian Lundin jobbar både med det tekniska och det estetiska.

– I sandbunkern ligger det mycket jobb. Där har jag täckt insidan av kanten med gräs som skapar en speciell skuggeffekt för en artistisk stil, helt unikt för Haninge.

Den 2 augusti sattes den första spaden i backen för renovering av resterande nio hål, och i augusti 2023 planeras hela artonhålsbanan färdigställas.

Foto: Stefan Källstigen

En bana för alla

Med i visionsarbetet finns också målet om en inkluderande bana där alla ska tycka att det är möjligt och roligt att spela.

Vid alla hål kan spelaren välja mellan fem olika utslagsplatser som ger olika längder på hålen. Detta gör att man kan spela tillsammans oavsett slaglängd eller spelhandicap.

Under de senaste åren har det kommit en ny golfvåg i Sverige med några av de mest kvalificerade damerna i världen.

– Haninge GK satsar på att få in fler kvinnor i klubben genom att göra banan mer inkluderande, säger Patrik Ekvall, VD och klubbchef (mitten).

Foto: Stefan Källstigen

Första slaget

Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun, klipper bandet och inviger banan med ett första slag.

– Jag är nöjd och glad att ha denna högklassiga bana i kommunen. Golfklubben gör ett jättefint jobb med att ta vara på landskapet och göra Årsta slott mer attraktivt, vilket lockar både turister och invånare i Haninge. Dessutom samarbetar Haninge GK med våra sportgymnasium, vilket blir ett stort lyft för de som väljer golfinriktningen.

Stolta. VD och klubbchef Patrik Ekvall och ordförande Ragnar Unge berättar om bakgrunden till ombyggnaden av banan. Foto: Stefan Källstigen