TRÄFFPUNKT. Emma Josefina Lindberg och Mark-Amadeus Chivu från Vänsterpartiets ungdomsgrupp tycker att det saknas en träffpunkt i Väsby för ungdomar mellan 16 och 20 år. Foto: Charlotte Arwedsson

"Ett svek mot Väsbys ungdomar"

Ungdomshuset Vega är stängt och mobila ungdomsenheten tvingas snart flytta. Men förslaget på ett nytt ungdomshus för 16–20-åringar röstades ner av kommunfullmäktige. "Ett svek mot Väsbys ungdomar", säger Emma Josefina Lindberg, 22, från Vänsterpartiets ungdomsgrupp.

  • Publicerad 09:21, 5 maj 2022

De drog alla över en kam.

"Vi har ju ingen lokal", upprepade ungdomen i den gamla "Lorry"-sketchen. Och historien upprepar sig alltid, som bekant.

Ungdomshuset Nav1 i Messingen stängdes 2019. Ungdomshuset Vega i Suseboparken är stängt på grund av brist på utrustning efter ett inbrott och personalbrist. Mobila ungdomsenheten på Hasselgatan blir i sommar utan lokaler när kvarteret ska rivas och ge plats åt bostäder.

Lagt motion

Nu har Vänsterpartiet lagt en motion om att skapa en ny träffpunkt, ett ungdomshus, för kommunens cirka 2 000 invånare mellan 16 och 20 år. Och även partiets ungdomar tycker att det är en bra idé.

– När Nav1 stängdes förlorade ungdomarna en mötesplats. Vi behöver en träffpunkt med aktiviteter och där man kan hänga med kompisar, säger Emma Josefina Lindberg, 22.

Hon får medhåll av Mark-Amadeus Chivu, 16, som också tagit sig till Messingen för att visa sitt stöd för förslaget.

– Att vi får en plats där man kan träffa kompisar, både nya och gamla, behövs i Väsby. Vega räcker inte till och har en osäker framtid. Det är sorgligt.

De visar en bild med texten "Vi minns alla vad som hände med Nav1".

– Det vi syftar på är minnet av hur Nav1 lades ner av Väsbyalliansen och hur detta upprörde många ungdomar i Väsby. Ett svek mot Väsbys ungdomar!

Men Nav1 hade ju problem som bråk, otrygghet och droghandel?

– De drog alla över en kam. Själva verksamheten fungerade bra och en mötesplats behövs, säger Emma Josefina och Mark-Amadeus håller med.

De vill bjuda in politiker i frågor som rör ungdomen och har båda varit engagerade i ungdomsrådet och Ung i Väsby.

– Sociala nätverk motverkar ju psykisk ohälsa. Det är så dumt att politikerna minskar resurserna till ungdomarna och stänger ner verksamheter, säger han.

Vad finns för Väsbys 16-20-åringar?

Ungdomshuset Nav1, för åldrarna 16-20 år, öppnades hösten 2017.

Det låg på entréplan i Messingen, vid tågstationen. Nav1skulle komplettera och samarbeta med ungdomshuset Vega, som ligger i Suseboparken.

Efter problem med otrygghet, bråk och droghandel i och kring Messingen och stationsområdet stängde Nav1 under 2019.

Vega är stängt sedan oktober 2021 på grund av inbrott och personalbrist.

Den enda verksamheten som nu finns kvar är Mobila ungdomsenheten, som i sommar måste lämna lokalerna på Hasselgatan då kvarteret ska byggas om till bostäder.

Visa merVisa mindre