Fredrik Grufman är en av dem som samlat in namnunderskrifterna som under dagen ska lämnas till Järfälla kommun. Foto: Privat och Mitt i

Ett steg närmre folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla

En kampanj för att samla in namnunderskrifter för ett tiggeriförbud har under en tid pågått i Järfälla. Nu har man samlat in tillräckligt många underskrifter för att kommunfullmäktige ska lyfta frågan. 

  • Publicerad 06:30, 14 jan 2020

Bakom initiativet står Fredrik Grufman, som också ligger bakom Facebookgruppen Varning i Järfälla, med nära 16 000 medlemmar. 

Under dagen kommer han att lämna in en namnlista med drygt 6 000 underskrifter till en registrator vid Järfälla kommun. 

Om listan godkänns är det tillräckligt många namn för att ärendet ska tas upp i kommunfullmäktige. 

”Upp till Järfällaborna”

– Jag ser lite olika möjliga utgångar av det här. Det kan vara så att materialet inte godkänns, men det tror jag att det gör. Det kan också gå till en omröstning i kommunfullmäktige men att det inte blir en folkomröstning. Men då lär ju tio procent av Järfällaborna bli ganska irriterade, vilket skulle kunna få en effekt i nästa val, säger Fredrik Grufman och fortsätter:

– Det tredje är att det blir en folkomröstning, vilket i sig inte betyder att det blir ett förbud. Det är upp till Järfällaborna att göra sina röster hörda, och sedan får vi se om politikerna lyssnar eller inte, säger Fredrik Grufman. 

Fakta

Folkomröstning

Det som krävs för att en folkomröstning ska bli av är att minst tio procent av alla röstberättigade i kommunen behöver skriva under inom ett halvår. 

Om detta är i sin ordning måste kommunfullmäktige ta ställning till en folkomröstning. Det krävs att två tredjedelar av ledamöterna säger nej för att folkomröstningen inte ska bli av. I annat fall blir den av. 

Resultatet av den eventuella folkomröstningen är sedan bara rådgivande, vilket betyder att politikerna inte måste ta till sig av den. 

Källa: Riksdagen
Visa merVisa mindre

Från början var Fredrik Grufman engagerad i att städa upp i Järfällas skogar, vilket så småningom kom att bli en kampanj mot bosättningar för att till slut landa i att bli en kampanj mot tiggeriet.

– Engagemanget började på grund av att jag var trött på nedskräpningen, illegala bosättningar och brott som jag menar har sin grund i tiggeriet, säger Fredrik Grufman.

Inga planer på ett förbud

Sverigedemokraterna i Järfälla la under 2019 en motion i kommunfullmäktige om ett tiggeriförbud och även Moderaterna har lagt en sådan under 2017. 

Men Alliansen som styr i minoritet kom under 2019 överens om att det inte ska införas något tiggeriförbud under mandatperioden. Huruvida partierna är öppna för att släppa igenom en folkomröstning eller inte återstår att se. 

– Jag vågar inte svara på hur troligt det är att det blir en folkomröstning. Vi måste först se om man landar i en giltig lista, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Varje enskilt namn ska kontrolleras

Förutsatt att alla namn och personnummer är i sin ordning samt att alla är folkbokförda i kommunen kommer frågan att tas upp i kommunfullmäktige. Men det är svårt att veta när det kan tänkas ske. 

– Vi har pratat med kommundirektören och det är svårt att göra en bedömning kring när det här kan tänkas vara klart. Varje enskilt namn och personnummer ska kontrolleras, säger Emma Feldman (M). 

Hur ställer ni er till en folkomröstning? 

– Det tar vi ställning till när det blir uppe för beslut i fullmäktige. Vi vet att namnen har inkommit men vet inte än om de är giltiga, säger Emma Feldman (M). 

Alliansen kom fram till att det inte ska införas något tiggeriförbud under mandatperioden, kommer det påverka på något sätt om detta tas upp i kommunfullmäktige? 

– Frågan det handlar om nu är om det ska bli en folkomröstning eller inte och det får vi ta ställning till när och om det blir aktuellt, säger Emma Feldman (M).