Ruin. Murarna från Katarina västras gamla idrottshall har stått och förfallit på Östgötagatan. Nu närmar sig byggstart för ett turkiskt bad. Foto: Elina Lundberg

Ett steg närmare turkiskt bad på Södermalm – bygget kan starta i höst

Byggstarten av ett turkiskt bad på Östgötagatan närmar sig. I höst ska de gamla murarna till den nedbrunna gymnastikhallen börja renoveras.

  • Publicerad 09:57, 30 maj 2016

I början av juni ska politikerna i exploateringsnämnden klubba ett sista beslut om bygget av ett hamam på Södermalm. Det är den tidigare gymnastiksalen till Katarina västra skola, som brann 2003, som nu ska rustas upp och byggas om.

LÄS MER: Nu byggs det turkiska badet på Söder

Nu ska ett avtal om tomträtt skrivas mellan staden och byggbolaget, som får rätt att nyttja fastigheten utan att äga den.

Nya bostadsrätter

Planen är att dra igång byggprojektet i höst. Först ska de kulturhistoriskt värdefulla socklarna och yttermurarna renoveras och sen ska ett turkiskt bad och 16 bostadsrätter byggas innanför murarna. Första inflyttning planeras under 2018.

Bygget av ett hamam har planerats i många år. De tidigare planerna fick hård kritik både av Stadsmuseet och Skönhetsrådet och bygglovet överklagades och stoppades.

Nu har ett nytt bygglov vunnit laga kraft och flera förvaltningar inom staden ser positivt på bygget. Exploateringskontoret bedömer att det är viktigt att projektet nu startas så snart som möjligt, eftersom den nedbrunna gymnastikhallen länge har stått och förfallit.