Alla för utegym. Thomas Nyman (KD), Veronica Liedberg (M) i grön jacka, Joakim Jonsson (S), Jon Jädersten (boende i närområdet), Jonas Riedel (C) och Birgitta Schwinn (M) var några av deltagarna i förra veckans promenad i Tegelhagen. Foto: Privat

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer, avdelningschef för idrott och fritid, fått i uppdrag att undersöka var i södra Sollentuna ett utegym skulle passa bäst.

  • Publicerad 10:23, 29 nov 2020

Ibland går det fort.

Det började med en insändare i Lokaltidningen Mitt i för några veckor sedan, där signaturen ”Jonas” förespråkade ett utegym i södra Sollentuna.

Joakim Jonsson (S) la en motion i fullmäktige, och Mitt i skrev om förslaget.

Ytterligare fart blev det när Jon Jädersten från Helenelund engagerade sig i form av ett inlägg på Facebook.

– Engagemanget i närområdet blomstrade. Massor av invånare kom med förslag och synpunkter, säger han.

Fyra olika platser

Även flera politiker klev fram och visade ”vilja och drivkraft att jobba snabbt framåt”, berättar Jon Jädersten som då tog initiativ till en promenad kring Tegelhagen med intresserade Sollentunabor och politiker.

I förra veckan blev den av, med fem politiker, en tjänsteman, och elva invånare från södra Sollentuna.

– Det var utomhus och vi höll coronasäkert avstånd. Det blev väldigt lyckat, säger Jon Jädersten som utifrån förslag som förts fram på Facebook hade tagit fram fyra platser – bland annat vid boulebanan och vid badplatsen – att kika närmare på.

Hoppas på snabb process

Det många efterfrågat var saker som en öppen plats, trygg, bra belysning, naturskön, tillgängligt med cykel och eventuellt bil, gärna nära upplyst motionsslinga, och möjlighet till WC/holk, berättar Jon Jädersten.

– Härligt att se politiker från alla block, och alla var positiva. Folkhälsa och välmående har inte politisk färg, säger Jon Jädersten.

Han tycker att det är roligt att se att det kan gå så pass fort, från en insändare, ett Facebookinlägg, en motion i fullmäktige, till att det nu redan är i rullning.

– Frågan är hur fort det kan bli verklighet. Alla partier verkar stötta idén, och pengar finns. Men det är en demokratisk process, med utredningar och beslut, som ändå måste följas, säger Jon Jädersten.

Han hoppas dock att den demokratiska processen kan ”snabbas upp”.

– Det blir intressant att se om det går. Viljan finns. Pengar finns. Och vi har en kris i samhället, en extrem situation med corona där vi uppmanas att inte gå på gym inomhus, säger Jon Jädersten.

Blir en investering

En av de politiker som var med på promenaden i Tegelhagen är Thomas Nyman (KD) som vid årsskiftet tar över som kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden efter Magnus Ramstrand (KD).

– En sådan här sak behöver inte bli partipolitik. Vi är alla positiva och kostnaden ligger nog på 200 000–300 000 så vi kan ta beslut i kultur- och fritidsnämnden, utan att det måste upp i kommunstyrelsen och fullmäktige, säger han.

Han menar att exempelvis 300 000 kronor för ett utegym är en kostnad som blir en investering i ett område där det bor ett antal tusen personer.

– Det blir synergieffekter av att folk är ute och rör på sig. Mer folk i spåret vid Tegelhagen ger ökad trygghet, och både unga och äldre mår bra av motion – det ger en mindre kostnad senare, säger Thomas Nyman.

"Kan gå ganska fort"

I samband med promenaden i förra veckan fick Katti Bauer, avdelningschef för idrott och fritid, i uppdrag att gå vidare och undersöka vilken plats i eller kring Tegelhagen som skulle lämpa sig bäst för ett utegym.

– Det är inte bara att sätta dit stockar och bänkar, det behövs markarbeten. Och där kommer kompetensen in. Var skulle det passa? Var får man bygga? En eventuell långbänk ligger nog där. Hittar expertisen inga hinder så kan vi ta beslut i kultur- och fritid utifrån vår budget, då kan det gå ganska fort, säger Thomas Nyman.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu minskar vaccinationstakten

Nyheter Hälften så många doser till Stockholm Över 30 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Region Stockholm. Men nu halveras antalet doser som levereras.onsdag 20/1 8:11

570 nya hyresrätter på fem år i Sollentuna

Nyheter I Sundbyberg och i Upplands-Bro har det byggts flest nya hyresrätter i länet per 1 000 invånare under åren 2015–2019 (18,6 respektive 17,1) men över hälften av kommunerna ligger på under 10 nya...onsdag 20/1 6:00

Alkoholstoppet föreslås förlängas

Nyheter "På grund av det allvarliga smittläget" Det kan bli en förlängning av förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Socialdepartementet vill förlänga nuvarande restriktioner, rapporterar TT.tisdag 19/1 15:00