Nu kan en flytt av Hässelbyverket vara på gång. Foto: Anna Rönnqvist

Ett steg närmare flytt av Hässelbyverket

En flytt av Hässelbyverket ser ut att vara mer på gång än någonsin. Nästa vecka väntas politikerna i exploateringsnämnden fatta beslut om markanvisning. Det kan betyda fler bostäder i Hässelby.

  • Publicerad 17:58, 13 apr 2018

Den planerade flytten av Hässelbyverket har varit en riktig långbänk som pågått i tio års tid. För tre år sedan kom Fortum i en utredning fram till att en flytt skulle kunna vara möjlig.

Ingen snar flytt av Hässelbyverket: "För osäker elmarknad för att flytta"

Nu verkar projektet vara på gång. På torsdag väntas politikerna i exploateringsnämnden fatta beslut om att markanvisa den tilltänkta marken i Lövsta.

– I praktiken innebär det att vi får tillgång till marken och kan starta upp processen med att ta fram en ny detaljplan, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi (tidigare Fortum värme).

Ska ersättas

Planen är att Hässelbyverket ska avvecklas och ersättas med ett nytt kraftvärmeverk i Lövsta. Anledningen är att det är gammalt och behöver både renovering och förnyas.

– En ny och bättre anläggning i Lövsta skulle klara av att producera mycket mer el och fjärrvärme än vad som är möjligt i Hässelby, säger Ulf Wikström.

Enligt Stockholm Exergi ska det klara av att producera värme till 200 000 lägenheter och el som kan försörja 120 000 elbilar under ett år.

Dessutom vill staden bygga bostäder på platsen där Hässelbyverket står idag. Tidigare har Fortum sagt att det skulle kunna röra sig om 1500 bostäder, men enligt Ulf Wikström är det för tidigt att säga.

– Det är lite för tidigt att säga hur många bostäder det kan bli tal om men det ger en möjlighet att bygga en helt ny stadsdel i ett sjönära läge vilket är väldigt positivt, säger han.

Hässelbyverket– ett steg närmare bostäder

Förutsatt att processen med att ta fram ny detaljplan och få beviljat bygglov går som planerat, kan byggstart av det nya värmeverket i Lövsta tidigast ske årsskiftet 2020/2021.