Bild från ett av Bovierans andra boenden. Foto: Mostphotos

Ett steg närmare Bovieran i Vega

Bovieran, seniorboendet med vinterträdgård, olivträd och fiskdammar, kommer allt närmare i Vega. Flera grannar är kritiska till det planerade bygget, men mark- och miljödomstolen meddelade i dag att samtliga överklaganden avslås.

  • Publicerad 16:07, 3 feb 2021

Grannarna får inte gehör för sina försök att stoppa bygget av seniorboendet Bovieran på en skogsknalle längs Vardövägen i Vega.

Mark- och miljödomstolen meddelade i en dom i dag, onsdag, att det saknas anledning att upphäva beslutet att anta detaljplanen, och avslår därmed samtliga överklaganden.

Området är sedan tidigare planlagt för tolv parhus, men kommunfullmäktige i Haninge beslutade i september om en ny detaljplan som tillåter flerbostadshus. Här vill kommunen att Bovieran ska bygga ett seniorboende med 36 lägenheter.

Vinterträdgård och fiskdammar

Det finns ett sedan tidigare ett Bovieran-boende i Västerhaninge. Husen byggs enligt samma koncept landet över.

Den stora inglasade innergården är det mest kännetecknande med Bovieran-husen. De ska aldrig ha lägre temperatur än 13 grader oavsett väderleken ute.

På seniorboendena, som byggts på flera platser runt om i landet sista åren, kan man till exempel spela boule inne i de stora, prunkande vinterträdgårdar med oliv- och apelsinträd.

Standard på boendena brukar också vara fiskdammar, festlokal och övernattningslägenhet.

Källa: Bovieran

Visa merVisa mindre

Flera kritiska grannar

Ett 15-tal grannar har motsatt sig den nya detaljplanen. Bland annat eftersom de anser att ett hus i den storleken avviker för mycket från villabebyggelsen, att den stora byggnaden kommer att skymma deras hus och innebära insyn samt att trafiken skulle öka betydligt där barnen går från och till Måsöskolan, som ligger i närheten.

Motstånd mot Bovieran-hus i Vega: ”Passar inte in”

Domen kan överklagas vilket i så fall måste göras innan den 24 februari.