Butik. Anna Hane driver Resta Gård
i Örsundsbro. I en gammal kvarn har hon gårdsbutiken där närodlat och ekologiskt är grundidén.
Foto: Bengt Johansson
20220724011500
20240404060522
2022-07-24
01:15
2024-04-04 06:05
Resta gård är både ett sätt att leva och ett sätt att driva företag för Anna Hane.
– Jag har en klar målbild. Vi har femton år dit, säger hon.
Resta gård står på flera ben.
I grunden finns tanken att vara en självförsörjande gård där djur föds upp, mat tillverkas med naturliga råvaror och tanken om att ta framtidsansvar för djur och natur är central.
– Vi började planera för tretton år sedan, allt tog fart för tio år sedan och den plan vi la då har hållit så här långt, säger Anna Hane, som driver gården och äger den tillsammans med maken Fredrik.
En lång historia
Gården har en lång bakgrund. Den har en dokumenterad historia sedan 1296 och ett stenhus som finns kvar på gården vittnar om att platsen varit bebodd länge.
Där finns kor, grisar, får, hästar, höns, ankor, hund och katt.
Besökare är välkomna varje helg att gå runt på gårdens tusen hektar, gå in till djuren där djurbarnen alltid går med sina föräldrar så länge de vill.
– Vi arbetar med en etisk djurhållning där vi alltid väljer det som är bäst ur djurens perspektiv, säger Anna Hane.
Hon brinner för sättet att leva – men har också tydlig inriktning på att det ska vara lönsamt. Det ena motverkar inte det andra, tvärtom.
– Vi har inga konkurrenter, bara kollegor, vi vill sprida vårt sätt att tänka och ju fler som jobbar som vi desto bättre, säger Anna Hane.
Hon tillägger:
– Mitt mål är att det här ska vara det nya normala.
Ett 30-tal anställda
Resta Gård är också en stor arbetsgivare.
Omkring 30 personer arbetar på gården; trädgårdsmästare, djurskötare, byggare, kock, charkuterist och så vidare.
Mjölkboden har ingen personal. I en liten bod på gården tar köparen för sig av varorna, räknar ihop kostnaden och betalar helt på egen hand.
Säljer rena produkter
I en gammal kvarn några hundra meter från gården finns gårdsbutiken. Där finns plats för fika inomhus i rustik miljö, grädde, yoghurt, mjölk och kött av många slag säljs – allt direkt från gården.
– Det är rena produkter, ekologiskt framställda, och vi har ett samarbete med gårdar i Fjärdhundraland, berättar Anna Hane.
Gårdsbutiken går i ”shabby chic”-stil, det vill säga med lantliga lätt slitna möbler och inredning därefter.
Intill ligger en gammal smedja. Jodå, den ska också rustas.
Fast det nästa stora, det är parken som anläggs på gården.
Kommer ni komma till en dag då du säger ”Sådär, nu är allt klart”?
– Ja, jag har en klar målbild. Vi har femton år dit.
Bengt Johansson
Djur på Resta gård
Kor. 12 mjölkande kor med kalvar.
Får. I hage med 130 lamm (ja, man får gå in – på respektfullt vis)
Grisar. Stort antal kultingar födda i år, samt ny galt.
Höns. Ibland finns ägg till försäljning.
Ankor. Hittas i äppelodlingen.
Hästar. I hage nära stallet.
Öppet helger klockan 11–16.
Resta gård arbetar med:
Djurhållning.
Gårdsbutik med servering.
Produktion av kött och mejerivaror.
Hotell.
Djurvisning med djurskötar.e
Bygger bostäder.
Trädgård med ekologiska odlingar
Mitt mål är att det här ska vara det nya normala.
Butik. Anna Hane driver Resta Gård
i Örsundsbro. I en gammal kvarn har hon gårdsbutiken där närodlat och ekologiskt är grundidén.
Foto: Bengt Johansson
Välkommen. Resta gård har öppet alla helger.
Foto: Bengt Johansson
Nöt. Anguskalvarna går liksom övriga djurbarn med sina mödrar så länge de vill.
Foto: Bengt Johansson
För besök. Hela gården är tänkt som besöksplats. Varje helg kan besökare vandra runt, följa skyltar, klappa djur, handla varor, ta en fika.
Foto: Bengt Johansson
The Lonely Pig. Hon har fyllt 3 år. Det brukar inte grisar göra. Men ”The Lonely Pig” rymde och bodde i skogen ett halvår. Nu är hon tillbaka och ingen tänker äta upp henne.
Foto: Bengt Johansson