Theo Smart, pressansvarig, leder kvällens 50 besökare ned i underjorden. Var och när nästa visning äger rum kommer Stockholms filmfestival avslöja i sina sociala medier när datumet närmar sig. Foto: Sacharias Källdén

Ett rymdäventyr – 25 meter under jord

Istället för i Rålambshovsparken sker årets sommarbio på mer oväntade platser. Under torsdagskvällen samlas 50 filmentusiaster i en gammal kärnreaktorhall på Östermalm för den första filmkvällen. Sedan väntar ytterligare, lika spektakulära, visningar.

  • Publicerad 16:58, 13 aug 2020

– Miljön ger ytterligare en dimension och adderar verkligen någonting till upplevelsen.

Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival, befinner sig 25 meter under marken, på Drottning Kristinas väg vid KTH där R1, landets första kärnreaktor, låg 1954-1970. Det är också här som den första visningen i nya konceptet Secret location screenings, som innebär att filmer visas på oväntade platser som hålls hemliga in i det sista, äger rum i kväll, 16 augusti.

Först ut i serien av filmer är regissören Stanley Kubricks banbrytande "År 2001 - ett rymdäventyr" från 1968.

– Det är en av mina absoluta favoritfilmer och jag är långtifrån ensam. Det är den stora förebilden för alla science fiction-filmer och en av historiens mest inflytelserika filmer. När vi hittade den här lokalen visste vi direkt att det var den vi ville visa, säger hon.

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Foto: Sacharias Källdén

"Människor behöver kultur"

Sedan 1991 har Stockholms filmfestival visat sommarbio under bar himmel, de senaste åren i Rålis. Men coronaåret 2020 är ingenting sig likt och att samla tusentals filmentusiaster är inte längre möjligt. Det gäller att tänka om och tänka nytt. Att bara stänga ned är inget alternativ för Git Scheynius.

– Kulturlivet är i stor fara samtidigt som det finns ett uppdämt behov av film och kultur. Vi människor behöver kulturen, konstaterar hon.

Att det finns ett stort intresse råder det ingen tvekan om. Det tog inte mer än 40 sekunder innan torsdagens filmvisning var fullbokad. Men så är det också bara 50 personer som tillåts ta del av upplevelsen, på grund av nuvarande coronarestriktioner.

Gammalt arbetsrum nere i reaktorn. Foto: Sacharias Källdén

Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival. Foto: Sacharias Källdén

Förlust att vänta för filmfestivalen

Trots restriktioner och insikten om att det med all säkerhet blir en rejäl förlustaffär kommer dock årets filmfestival att gå av stapeln 11-22 november.

– Vi hoppas på krisbidrag till hösten och ett nytt besked från kulturministern som innebär att vi tillåts visa film för fler än 50 personer åt gången. Någonting måste hända. I kris föds kreativitet men det vore inte dumt med lite hjälp så vi överlever och kan nå lite fler.

Men innan det är festivaldags väntar minst två hemliga visningar av sommarbio under augusti månad. Förhoppningen är att det sedan blir ytterligare kvällar för stans filmälskare.

– Blir det lyckat kommer det bli fler, lovar Git Scheynius.

R1 var Sveriges första kärnreaktor. Den kördes från 13 juli 1954 till 6 juni 1970 25 meter under jord vid KTH på Östermalm. Foto: Sacharias Källdén