1970-talet. Ett politiskt decennium präglat av bland annat Vietnamkriget, almstriden i Stockholm, kalla kriget och Olof Palme.

– Det var en omtumlande och mycket händelserik tid. Redan som 15-åring sprang jag omkring med kameran lika mycket som jag läste läxor, berättar Österåkerbon och bildjournalisten Eric Roxfelt, 67.

På lördag öppnar hans fotoutställning "70/50" i konsthallen på Länsmansgården. Som namnet antyder handlar det om 70-talet, vilket var 50 år sedan.

– Jag har samlat på mig så mycket bilder från den tiden och jag tänkte det skulle vara kul att få dela med mig av dem, säger han.

Efter första sommarjobbet 1969 som brevbärare hade den då 15-årige Eric tjänat "otroligt" mycket pengar som han inte visste vad han skulle göra med.

– Då köpte jag en systemkamera som jag tog med till skolan. Sedan började jag fota allt och kameran blev mitt verktyg och vägen in i fotoyrket, säger han.

Växte upp i Järfälla

Även om det var många stora utrikeshändelser som intresserade Eric via morgontidningen hemma, fanns det även mycket som hände i närområdet – inte minst i Järfälla där han växte upp.

– Det var stora förändringar på gång i Stockholms förorter. Det byggdes mycket och det var en stor strukturomvandling när folk flyttade in till stan från landet.

Under tidigt 70-tal var det gamla bondesamhället inte så långt borta och fanns kvar i förorterna, som små jordbruk och spår av gamla gårdar. På 60-talet fanns det även arbetshästar i bruk.

– På 70-talet började de fasas ut. Jag tog bilder på den sista arbetshästen med förare i Järfälla, som åkte runt och levererade spik med häst och vagn till byggena. Känns otroligt nu.

Han lockades att dokumentera kontrasten mellan det gamla och det nya som växte fram.

– Även Österåker hade ju något av en liknande utveckling, det byggdes stora bostadsområden i Åkersberga, där det delvis försvann gammal bebyggelse.

Men som tonåring lockades han även in till stan. Almstriden och Gärdesfesten hamnade i Erics kameralins.

– Jag var med på den allra första Gärdesfesten, för vilken arrangörerna saknade tillstånd. Det blev tjafs mellan polisen och aktivister, vilket blev en väldigt tidstypisk bild.

Varför ska man se din utställning?

– Det var en tid då många engagerade sig i vad som hände i omvärlden. Det kan vara kul för dem som har egna minnen från den här tiden, och för unga betraktare att se hur det engagemanget såg ut.