Lars Jilmstad (M) är besviken. Foto: Pekka Pääkkö

”Ett misslyckande av Stockholms stad”

– Väldigt tråkigt, säger Farstamoderaten Lars Jilmstad om den allt större osäkerheten kring livsmedelscentrumet i Larsboda. Lars Bäck (V), ordförande i stadsdelsnämnden, vill dock inte ge upp hoppet. – Jag är optimist, säger han.

  • Publicerad 14:44, 3 sep 2018

– Farsta är i skriande behov av arbetsplatser. Därför är det väldigt tråkigt att konstatera att det sannolikt inte blir något livsmedelscentrum i Larsboda. Sannolikheten börjar närma sig noll.

Så säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, apropå nyheten att Farsta kan bli blåst på 300 nya arbetstillfällen.

Skulle bli nytt Slakthusområde

Bakgrunden, för den som missat: Kommunfullmäktige beslöt i fjol att ett 28 000 kvadratmeter stort livsmedelscentrum skulle byggas i Larsboda industriområde. Dit skulle livsmedelsföretagen från nuvarande Slakthusområdet flytta.

Men i förra veckan ställdes allt på ända. Då kom beskedet att Stockholms stad överlåter ansvaret för ett nytt livsmedelscentrum till fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Och för Atrium Ljungberg är Larsboda bara ett av flera tänkbara alternativ.

– Det här är ett misslyckande av staden centralt. Det handlar om brist på engagemang från stadens sida. Här i Farsta är samtliga partier eniga över blockgränserna och har sett fram emot det här, säger Lars Jilmstad.

Lars Bäck (V).

Även Lars Bäck (V), ordförande i stadsdelsnämnden, menar att livsmedelscentrumet har haft för låg prioritet hos de styrande i Stadshuset.

– Det här är stort för Farsta men för staden i stort har det nog varit ett ganska litet projekt. Varken alliansen eller nuvarande majoritet har prioriterat den. Projektledarna på fastighetskontoret har bytts flera gånger, konstaterar han.

Jag är optimist

Lars Bäck, (V)

Men just därför väljer han att se positivt på att bollen nu ligger hos privata fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som också äger Farsta centrum.

– Fördelen med att Atrium Ljungberg nu får en större roll är att vi redan känner dem genom deras mångåriga innehav av Farsta centrum.

Så du ser inte att chansen till ett livsmedelscentrum i Larsboda har minskat?

– Nej, jag tolkar det inte så. Jag är optimist. Men flera livsmedelsföretag än de som håller till i Slakthusområdet måste kontaktas. Ett modernt livsmedelscenter ska givetvis också ha företag som arbetar med framtidens ekologiska och vegetariska livsmedel.