Fler än alla som bor i Göteborg köar just nu för en hyreslägenhet i Stockholm. Foto: Mostphotos

Ett helt Göteborg köar för lägenhet i Stockholm

Fler än alla som bor i Göteborg köar just nu för en lägenhet i Stockholm. Strax innan nyår stod fler än 673 00 personer i Bostadsförmedlingens kö.

  • Publicerad 04:35, 7 jan 2020

Aldrig tidigare har så många stått i Bostadsförmedlingens kö som nu. Väntan på att bli tilldelad en lägenhet i Stockholm finns hos totalt 673 851 personer – det är fler än alla som bor i hela Göteborg.

Rekordökning

Bostadskön har blivit längre och längre för varje år som gått.  Vid årsskiftet 2018-2019 stod närmre 640 000 personer i kö för en hyreslägenhet någonstans i staden.

Hittills i år har kön växt med totalt 63 274 personer. 

Allt fler kan tänka sig att flytta

I takt med att bostadskön växer verkar de som står i den bli allt mer öppna för andra alternativ.

Bostadsförmedlingen förmedlar även lägenheter i bland annat Västerås, Enköping, Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping och när frågan ställdes till personerna i bostadskön visade det sig att var femte kunde tänka sig att hyra en lägenhet i någon av städerna.

På tre år har de som kan tänka sig att pendla över en timme till och från Stockholm dessutom ökat från 11 till 19 procent.


Så länge kan man tänka sig att pendla

Digrammet visar hur länge personerna i bostadskön kan tänka sig att pendla till jobb eller skola.

Loading…

Källa: Bostadsförmedlingen


Fler förmedlade lägenheter

Exakt hur många lägenheter som förmedlats under året har Bostadsförmedlingen ännu inte hunnit sammanställa. Men till och med sista november hade totalt 13 680 lägenheter fått nya hyresgäster.

Det är 1 383 fler lägenheter än vid samma tidpunkt i fjol.