Räddningstjänst, kustbevakning och Tyresö kommun arbetade med att få Drevviken oljefri efter utsläppet i september 2019. Foto: Pekka Pääkkö

Ett halvår efter oljeutsläppet – ingen misstänkt för brottet

I september läckte uppskattningsvis 200 liter olja ut i Drevviken. Ett halvår senare är ingen misstänkt för brott och utredningen har lagts ner.

  • Publicerad 08:00, 4 mar 2020

På måndag har det gått ett halvår sedan oljeutsläppet i Drevviken närmast Vendelsövägen/Gudöbroleden i Tyresö.

Den 9 september upptäcktes utsläppet.

Brandförsvaret uppskattade att det handlade om närmare 200 liter olja. Det tog två och halv vecka för viken att bli oljefri.

Hittade oljerester i ledning

Kommunen hittade rester från olja i en av de dagvattenledningar som mynnar ut i viken och polisanmälde. Enligt kommunen handlade det med största sannolikhet om motorolja.

Polisen utredde miljöbrott. Utredningen lades ner den 30 september av åklagare Jan Olof Andersson som ledde förundersökningen.

– Det gick inte att bevisa vem som släppte ut oljan, säger han.

Fanns en misstanke

Ulf Palm är gruppchef för polisens miljöbrottsgrupp i Stockholm. Han berättar att ett vittne förhördes, men att vittnet inte hade sett något som kunde leda utredningen framåt.

Brandförsvaret hade en misstanke om varifrån utsläppet möjligen kunde komma, men det kunde inte konstateras och framför allt inte vem som varit ansvarig för det, skriver han i ett mejl till Mitt i.