Unga. Yngre personer är de som smittar mest just nu, meddelar FHM. Foto: Mostphotos/FHM (kollage)

Ett dödsfall på sju veckor i Sigtuna

Unga personer är de som smittar mest. Men trots ökad smittspridning är siffran över antalet avlidna fortsatt låg, meddelar FHM. Endast en person har avlidit i Sigtuna kommun sedan i början av juli, enligt den senaste rapporten.

  • Publicerad 10:58, 20 aug 2021

Vänta inte med att vaccinera dig. Skydda dig själv, och skydda andra mot allvarlig sjukdom

Smittspridningen i Sigtuna kommun har ökat något de senaste veckorna under sommaren.

Under vecka 32 rapporterades 23 nya fall av covid-19 i Sigtuna kommun.

Sedan den första juli har bara ett nytt dödsfall rapporterats från området.

Fortsatt smittspridning i Sverige

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att det under vecka 32 smittades cirka 100 personer per 100 000 invånare i Sverige.

– Det finns en något minskad takt i ökningen, men det är fortsatt så att det ökar från vecka till vecka. Så vi har en smittspridning som pågår där ute, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten (FHM).

2052 nya coronafall rapporterades i Stockholm under vecka 32, jämfört med 1752 veckan innan.

Den åldersgrupp som smittas mest är 20- till 29-åringar, meddelar myndigheten.

– Det är just nu de yngre som smittas, säger Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten meddelar samtidigt att de antalet inlagda på IVA och dödsfall i corona har minskat.

– Det är så att i och med vaccinationsinsatsen så ser vi inte lika allvarliga konsekvenser av den smittspridningen vi nu ser.

Låg vaccineringstakt

Vaccineringstakten i Sigtuna är fortsatt låg. Totalt har 26 289 personer i Sigtuna fått sin första vaccindos fram till vecka 32, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 70 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vilket är en lägre andel än de flesta andra kommuner.

Under vecka 32 öppnade även Folkhälsomyndigheten för vaccinering av 16 och 17-åringar inför gymnasiestarten.

Vaccineringen hos yngsta gruppen i den senaste rapporten, 18 till 29 år, är även den låg i kommunen.

– Vänta inte med att vaccinera dig. Skydda dig själv, och skydda andra mot allvarlig sjukdom. Kom ihåg att ta den andra dosen, det är först då du får ett högt och långvarigt skydd, säger Sara Byfors.

Sigtuna kommun har näst lägst vaccinationstakt för den åldersgruppen. 48 procent har fått en spruta, endast Botkyrka har lägre vaccinationstakt. I Danderyd och Täby ligger den siffran på 69 procent vilket är en markant skillnad.

Region Stockholm meddelar att de är medvetna om att det finns skillnader i vaccinationstäckningen men att alla har fått samma information. Under våren sattes informationshubbar ut på olika ställen i regionen där en stor andel av befolkningen inte talar svenska.

– Idag är det många som är vaccinerade, närmare 80% procent har fått första dosen och 60% som är fullvaccinerade av den vuxna befolkningen i regionen. Vi fördelar resurser där de behövs som mest för att nå ut med information om vaccineringen, skriver Linda Bengtsson på region Stockholm i ett mail till Mitt i Sigtuna.

Covid-19 i Sigtuna vecka 32

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 23

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 19/8): 111

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 70 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 53 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Nästan dubbelt så många smittade

Nyheter Stora skillnader i olika områden En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.fredag 24/9 10:15

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08