Laddaren i Vaxholm är en Incharge station från Vattenfall. Foto: Läsarbild Lars Jonasson

Ett besök om dagen på Vaxholms nya elmack

Sedan 1 juni kan elbilar och laddhybrider ladda vid Kronuddens taxi i Vaxholm. Än så länge droppar det in i snitt en bil om dagen. – Det är jätteroligt, säger företagaren Anders Jonasson som vann laddaren i en tävling (!).

  • Publicerad 16:56, 15 jun 2017

15 laddningar på 14 dagar. Så har det gått för den första laddstationen för elbilar och laddhybridbilar i Vaxholm. Ägaren Anders Jonasson, som till vardags driver företaget AIE of Sweden, är nöjd. Han vann laddstationen i en tävling som kraftbolaget Vattenfall anordnade.

– Man skulle hitta på en slogan. Men det spelade nog in att det inte fanns någon laddstation i Vaxholm, säger han.

Nu sitter laddstationen centralt, på Cronhamnsgatan, genom ett samarbete med Kronuddens Taxi & Charterbåtar.

Laddade under lunchen

– Jag tycker att det gått ganska bra med tanke på att vi inte gjort någon reklam. Men tydligen sätter Vattenfall in alla nya stationer i någon app så att folk hittar dem, säger Anders Jonasson.

Tre timmar får man stå på laddplatsen om man laddar. Inte minst bra eftersom det ofta är ont om p-platser i Vaxholm. Själva laddningen tar också längre tid än att tanka en vanlig bil.

– Det var en i går som tankade och passade på att käka lunch under tiden. Det tog cirka 50 minuter och då hade han laddat 80 % av batteriet.

Tjänar du något på detta? 

– 1:87 per kilowattimme som laddas, så vi lär inte bli rika. Det är mer för att jag tycker det ska finnas en laddstation i Vaxholm.

Kan du tänka dig att själv skaffa elbil?

– Absolut. Nästa bil blir kanske inte elbil, men laddhybrid.  Andra bilar känns gamla.