Ett badpalats i trä – badglada stockholmares våta dröm

Plask i Riddarfjärden – men också bastu, solhäng och yoga. Andrén Fogelströms badpalats vann stans kallbadares hjärtan. I sommar ska bygglov sökas för projektet.

  • Publicerad 05:19, 20 maj 2020

Mitt i Södermalm har berättat om planerna på ett nytt kallbadhus för allmänheten på Söder Mälarstrand. 

Nu har omröstningen avslutats och en vinnare korats. Med 1 680 av 4 266 röster blev arkitektbyrån Andrén Fogelströms badpalats stockholmarnas förstahandsval.

Plats för konserter och yoga

Stockholms nya vardagsrum, så beskrivs konceptet.

Palatset ska göra Riddarfjärden tillgänglig för badentusiaster med publika café- och badbryggor, vilstolar och en stor bassäng, men också insynsskyddade bassänger och bastu för den som önskar lite avskildhet.

Här föreslås palatset anläggas.

Badhuset ska kunna användas året om. På sommaren föreslås palatsets tak förvandlas till ett enormt soldäck med hopptorn och plats för konserter och utomhusyoga.

Med en vinnare klar går nu processen vidare. Förslaget ska vidareutvecklas för att under sommaren skickas in till staden med en ansökan om bygglov.

Trä får spela huvudfiol i förslaget.

Kallbadhuset, om det blir av, ska finansieras med privata medel. Den som vill ska kunna köpa en del av bryggan för att sponsra projektet. Då ska man kunna få sitt namn ingraverat på brädorna ut till badhuset.

Följ projektet här.