"Vi räknar med att antalet rökare ska halveras till 2025 och vi brukar ha rätt", säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert på tankesmedjan Tobaksfakta. Foto: Claudio Britos

Ett år utan rökning på stans uteserveringar

1 år sedan det blev rökfritt på uteserveringar. Och 15 år sedan det blev rökfritt inne på krogen. På bara några år spås rökningen sänkas drastiskt. Här tror experten att ciggen portas nästa gång.

  • Publicerad 11:01, 10 jul 2020

För 15 år sedan var det många krögare i Stockholm som var oroliga. När cigaretter portades från kaféer och nattklubbar befarade många att antalet besökare skulle sjunka drastiskt.

Det blev tvärtom. Året därpå slog serveringsnäringen rekord.

–  Vi människor är alltid rädda för förändringar. Vår grundtanke är ofta ”det är bra som det är”. Men i efterhand är vi många som tycker, ”var det såhär enkelt”, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert på tankesmedjan Tobaksfakta.

Förra året upprepade sig samma visa. Det höjdes röster för att hela restaurangbranschen var hotad om gäster inte fick ta ett bloss på uteserveringarna.

–  Man måste alltid fundera på varifrån kritiken kommer. Tobaksindustrin behöver ett positivt skimmer för sin produkt, vilket de allt mer tappar. Undersökningar visar att minst åtta av tio tycker det är jättebra med rökfria uteserveringar, säger Margaretha Haglund.

Slutrökt på balkongen

Vad väntar härnäst? Enligt Haglund är det mycket möjligt att vi inom en snar framtid får vänja oss vid rökfria parker, samt ett ciggförbud på badplatser.

–  Men det som vi får mest samtal om är att folk efterlyser rökfria balkonger. Väldigt många vill se en förändring där. Vad det än blir måste nästa steg bli något som en majoritet av svenskarna vill ha, annars kommer det inte fungera, säger hon.

Klar minoritet

I mitten av 1900-talet var rökare nästan i majoritet. Så är det inte längre. I dag är det knappt tio procent av befolkningen som röker (15-16 procent om man räknar med feströkare) och den siffran sjunker ständigt.

–  Vi räknar med att antalet rökare ska halveras till 2025 och vi brukar ha rätt, säger Margaretha Haglund.

Tror du på ett rökfritt samhälle i framtiden?

–  Ja, verkligen. Rökningen har inte någon framtid. Det är en fullständigt onödig produkt. I Sverige dör i dag cirka 1 000 personer varje månad på grund av rökning. Totalt kostar rökningen drygt 30 miljarder kronor i Sverige, lågt räknat.

Krögarna svarar: Ett år utan rökning, hur har det påverkat er?

Grappa Bar
Det har bara varit uppskattat av både personal och alla våra gäster.

Ulla Winbladh
För vår del har det inte blivit så stor skillnad då vi haft rökfritt vid de bord vi serverar mat sedan många år. Våra gäster är införstådda med vad som gäller. Den stora nackdelen är ju att det blir ännu fler fimpar som ligger och skräpar på trottoarer etc eftersom det inte finns några askkoppar.

Urban Deli
Vi välkomnar rökförbudet. Framförallt har det givit uteserveringarna en fräschare miljö vilket uppskattas av gäster och personal.

Södra Teatern
Det märktes inte alls i försäljningen. I bland har det varit en utmaning att få utländska gäster att förstå. Men annars har det gått smidigare än väntat.

Trädgården
Anpassningen är inga konstigheter. Det har blivit en självklarhet att inte röka och vi har inte behövt springa runt och släcka folks cigg. Vi har inte märkt av något i antalet besökare. Det tidigare ciggförbudet för 15 år sedan trodde man skulle vara betydligt värre, men det gick ju också bra.

Visa merVisa mindre

Nedslag i ciggens historia

1990 – Tobak är en drog
En ny tobakslag förbjuder rökning på arbetsplatser och offentliga rum. Det är inte längre okej att blossa i sammanträdesrummen.

1997 – Rökfria moln
SAS och Finnair lanserar rökförbud på alla sina flygplan. Tidigare har ett tunt draperi avskilt rökare från ickerökare.

2000 – Rökkupén tas bort
SJ bestämmer sig för att ta bort rökvestibuler och rökkupéer på samtliga X2000-tåg. ”Vi kompenserar rökarna genom att köra fortare” förklarar SJ.

2005 – Rökfritt på krogen
Det blir det rökförbud på restauranger, kaféer och nattklubbar i Sverige. Lite mindre uppståndelse får förbudet som UEFA inför, då det inte längre är okej för tränare att röka i samband med fotbollsmatcher i UEFA:s regi.

2015 – Färdigrökt vid tuben
Rökning förbjuds på utomhusperronger av Stockholms tunnelbana.

2019 – Rökfria uteserveringar
Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige.

2020 – Mintsmaken försvinner
Det blir säljstopp för mentolcigaretter och de så kallade klickcigaretterna inom hela EU.

2025 – Varannan rökare lägger av
Rökfria parker, rökfria badstränder och ett förbud mot rökning på balkonger. Samt en halvering av antalet rökare mot i dag. Endast omkring 5 procent av befolkningen spås alltså blossa.
– Det är den utveckling vi ser, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert på tankesmedjan Tobaksfakta.

Visa merVisa mindre