Bostäder. Kommunstyrelsen första vice ordförande Ove Wallin (C) och Liberalernas gruppledare Fredrik Ohls diskuterar bostäder i Mitt i:s valenkät. Foto: Ekerö kommun/Mikael Andersson/Privat

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker oppositionen?

  • Publicerad 11:49, 18 okt 2021

En av de politiska frågorna som ständigt är aktuella är bostadssituationen i kommunen. Vi ställde därför frågan "Vad vill ni göra åt bostadssituationen?"

Vad lovade styret under valkampanjen?

I de politiska plattform med mål fanns för skola en åttapunktslista. Alliansen ville att det skulle vara enkelt att flytta till kommunen, bygga nya och bygga till. Bland annat nämndes: Förenkla regler och underlätta byggprocesser, utveckla strandpromenaden vid kanalen genom kaféer, aktivitetsytor och andra träffpunkter.

Redan beslutade planer ska genomföras. Därefter försiktig utbyggnadstakt med hänsyn till befintlig bebyggelse. Stadsarkitektkompetens ska finnas i kommunen, betona gestaltningen och de arkitektoniska värdena vid nyproduktion och införa planutskott för detaljplanearbetet.

Vad har den styrande koalitionen hunnit göra sedan valsegern för tre år sedan?

– I Alliansplattformen är vår ambition att underlätta byggprocesser. Centrala regelverk är dock inte lätt att ändra på. Men vi arbetar med att underlätta för våra medborgare. Stadsbyggnadskontoret arbetar med att förenkla processen och att bygglov skall beviljas så skyndsamt som möjligt, skriver Ove Wallin (C), kommunstyrelsens första vice ordförande i ett mejl.

– Många detaljplaner börjar ta form i Ekerö tätort. Fredrikstrand är i stort sett färdigbyggt, Ekerö strand påbörjat, Ekerö centrum har antagits en kravspecifikation för och Tappsund arbetas det med. Träkvista centrum är snart igång och i Stenhamra arbetas det med detaljplan för utbyggnad av bostäder och service. Vi har infört ett planutskott för att ge planarbetet mer utrymme och få en snabbare process, skriver han.

Och vad tycker oppositionen då?

Fredrik Ohls (L), gruppledare:

– Alliansen har behandlat vår motion om ett fördjupat planarbete för södra Färingsö vilket på sikt ger fler bostäder i småhusform som det råder brist på i Storstockholm. Ett nödvändigt helhetsgrepp som gör att vi får behålla den lantliga karaktären på Färingsö och samtidigt utveckla de delar som passar till mycket attraktiva småhus med bland annat trädgårdsstadskaraktär. Vi har genom opinionsarbete fått Alliansen att anställa en stadsarkitekt och göra ett stort omtag med Ekerö centrum.

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Så röstade Ekerö

Så här fördelades mandaten i Ekerö kommunfullmäktige efter valet 2018.

Kommunen styrs av en minoritet som består av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Moderaterna 11

Socialdemokraterna 6

Liberalerna 5

Sverigedemokraterna 5

Ö-partiet 4

Centerpartiet 3

Kristdemokraterna 3

Miljöpartiet 3

Vänsterpartiet 1

Totalt 41 mandat

Källa: ekero.se
 

Visa merVisa mindre

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03

Nya fynd vänder upp och ner på idén om Birka

Nyheter Arkeologer upptäckte nytt varv Ett varv på Björkös norra udde har upptäckts i nya utgrävningar på Björkö. Nu vänds den etablerade bilden av Birka upp och ner.onsdag 28/9 8:28

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47