Förebyggadne. Både oppositionsrådet Hanna Svensson (S) och kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) tycker att det brottsförebyggande arbetet är prioriterat. Foto: Charlotte Rueckl, Sacharias Källdén, Ekerö kommun

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker oppositionen?

  • Publicerad 11:40, 20 okt 2021

En av de politiska frågorna som ständigt är aktuella är tryggheten i kommunen. Vi ställde därför frågan "Hur ska Ekerö bli tryggare?"

Vad lovade styret under valkampanjen?

I en elvapunktslista tog Alliansen upp sina trygghetsmål för nuvarande mandatperiod. Där nämndes: Kräva ökad polisnärvaro dygnet runt sju dagar i veckan. Ansöka om att få bli pilotkommun för kommunalt finansierad polis. Verka för ökad kameraövervakning av offentliga, strategiska platser. Utreda de bakomliggande faktorerna för otrygghet i kommunen för att på så vis effektivare kunna förebygga brott och engagera fler vuxna på stan genom ökad samverkan med civilsamhället.

Vad har den styrande koalitionen hunnit göra sedan valsegern för tre år sedan?

"Tryggheten är en särskild viktig fråga för oss moderater, inte minst när man betraktar den fasanfulla situationen Sverige befinner sig i i dag. Som kommun måste vi säkerställa att alla invånare känner sig trygga och säkra. Därför har vi jobbat hårt med att öka samarbetet mellan polisen och Samverkan Stockholmsregionen samt arbetat aktivt för fler ordningsvakter och att fler trygghetskameror sätts upp på otrygga platser", skriver Adam Reuterskiöld (M),kommunstyrelsens ordförande i ett mejl.

"Samtidigt vill vi moderater även aktivt arbeta förebyggande. Vi har därför satsat på nya aktivitetsytor, så att barn och unga kan träffas i trygga miljöer. Badhusprojektet fortlöper och kommer enligt plan att invigas Q1 2023, samt fortsätter vi med detaljplanarbetet kring Ekerö centrum", skriver han.

Och vad tycker oppositionen då?

"Den borgerliga minoriteten i Ekerö har inte lagt något seriöst fokus på trygghetsfrågorna, de har istället lagt krut på symbolfrågor som tiggeriförbud. Moderaterna glömmer som vanligt att vi behöver jobba både förebyggande och direkt brottsbekämpande. Socialdemokraterna vill att ökat fokus läggs på förebyggande arbete såsom fältare, lokaler för föreningslivet, fritidsgårdar, fler vuxna i skolan samt annan uppfångande och förebyggande verksamhet", skriver Hanna Svensson (S) oppositionsråd i ett mejl.

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Så röstade Ekerö

Så här fördelades mandaten i Ekerö kommunfullmäktige efter valet 2018.

Kommunen styrs av en minoritet som består av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Moderaterna 11

Socialdemokraterna 6

Liberalerna 5

Sverigedemokraterna 5

Ö-partiet 4

Centerpartiet 3

Kristdemokraterna 3

Miljöpartiet 3

Vänsterpartiet 1

Totalt 41 mandat

Källa: ekero.se
 

Visa merVisa mindre

Ny plats för Ekerös vaccinbuss i december

Nyheter Väntrum inomhus Vaccinbussens närvaro i kommunen har förlängts. Nu kommer besked om ny uppställningsplats och bekvämare väntan för besökare.onsdag 1/12 16:35

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24