En av de politiska frågorna som ständigt är aktuella är tryggheten i kommunen. Vi ställde därför frågan "Hur ska Ekerö bli tryggare?"

Vad lovade styret under valkampanjen?

I en elvapunktslista tog Alliansen upp sina trygghetsmål för nuvarande mandatperiod. Där nämndes: Kräva ökad polisnärvaro dygnet runt sju dagar i veckan. Ansöka om att få bli pilotkommun för kommunalt finansierad polis. Verka för ökad kameraövervakning av offentliga, strategiska platser. Utreda de bakomliggande faktorerna för otrygghet i kommunen för att på så vis effektivare kunna förebygga brott och engagera fler vuxna på stan genom ökad samverkan med civilsamhället.

Vad har den styrande koalitionen hunnit göra sedan valsegern för tre år sedan?

"Tryggheten är en särskild viktig fråga för oss moderater, inte minst när man betraktar den fasanfulla situationen Sverige befinner sig i i dag. Som kommun måste vi säkerställa att alla invånare känner sig trygga och säkra. Därför har vi jobbat hårt med att öka samarbetet mellan polisen och Samverkan Stockholmsregionen samt arbetat aktivt för fler ordningsvakter och att fler trygghetskameror sätts upp på otrygga platser", skriver Adam Reuterskiöld (M),kommunstyrelsens ordförande i ett mejl.

"Samtidigt vill vi moderater även aktivt arbeta förebyggande. Vi har därför satsat på nya aktivitetsytor, så att barn och unga kan träffas i trygga miljöer. Badhusprojektet fortlöper och kommer enligt plan att invigas Q1 2023, samt fortsätter vi med detaljplanarbetet kring Ekerö centrum", skriver han.

Och vad tycker oppositionen då?

"Den borgerliga minoriteten i Ekerö har inte lagt något seriöst fokus på trygghetsfrågorna, de har istället lagt krut på symbolfrågor som tiggeriförbud. Moderaterna glömmer som vanligt att vi behöver jobba både förebyggande och direkt brottsbekämpande. Socialdemokraterna vill att ökat fokus läggs på förebyggande arbete såsom fältare, lokaler för föreningslivet, fritidsgårdar, fler vuxna i skolan samt annan uppfångande och förebyggande verksamhet", skriver Hanna Svensson (S) oppositionsråd i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/ett-ar-till-valet-vad-vill-ekero-gora-at-bostadssituationen/repujr!OOAWC@P7YVHXXDhSq3iVHg/

https://www.mitti.se/nyheter/ett-ar-till-valet-hur-ska-ekero-bli-en-battre-skolkommun/repujo!smph57eIq23hNsRdZGNoA/

https://www.mitti.se/nyheter/ett-ar-till-valet-hur-ska-ekero-bli-en-battre-kommun-att-aldras-i/repujs!U3YVmESrmgzVlZdDQlyTg/

https://www.mitti.se/nyheter/ett-ar-till-val-hur-ska-kommunikation-och-transport-bli-battre-pa-oarna/repuju!QCXRj4yd1m3E2QQ2hPph2g/