Stolt. Sivet Åkerljung (KD) är stolt över Ekeröalliansens arbete med skolfrågor under den senaste mandatperioden. Foto: Ekerö kommun/Stefan Källstigen

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?

Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker oppositionen?

  • Publicerad 12:08, 15 okt 2021

En av de politiska frågorna som ständigt är aktuella är skolsituationen i kommunen. Vi ställde därför frågan "Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?"

Vad lovade styret under valkampanjen?

I Ekeröalliansens politiska plattform med mål för skola fanns en 14-punkterslista. Bland annat nämndes: Digitala hjälpmedel i alla skolor för att förenkla elevernas inlärning och minska lärarnas administration. En invigd grundskola i Ekerö tätort och en förskola på Färingsö under mandatperioden. Främja ökad fysisk aktivitet och rörelse i alla årskurser. 700 fler elevplatser inom fem år för att möta det ökade behovet av elevplatser. Inför utbildning på alla nivåer i skolan så att ungdomar förstår och tar avstånd från hedersvåld, sexuella trakasserier och andra kränkande beteenden.

Vad har den styrande koalitionen hunnit göra sedan valsegern för tre år sedan?

– Vi i nämnden är stolta över hur väl våra förskolor och skolor klarat av att fokusera på sitt huvuduppdrag och genomföra detta under rådande pandemi. Ett mycket gott resultat för något som ingen kunde förutse när nämnden fastställde sina mål, skriver Sivert Åkerljung ordförande i barn- och utbildningsnämnden (KD) i ett mejl.

– Trots detta har vi kunnat genomföra en rad satsningar avseende särskilt stöd, elevhälsan, kompetensutveckling, avseende undervisning och digital kompetens och infrastruktur med exempelvis skolrobotar till barn som av olika anledningar har hög frånvaro. Vi har helt eller delvis uppnått de flesta av nämndens mål och kommer vid mandatperiodens slut nått huvuddelen av de mål nämnden fastställt.

Och vad tycker oppositionen då?

– Alliansens skolpolitik har under flera år gått ut på att effektivisera. De vill inte se hela Ekerös olika områden i kommunen. Prioritering av stora skolor i tätorten och gärna friskolor. Tre skolor med ett elevantal på 2 900. Vi vill ha livskvalitet där hela kommunen ges långsiktiga förutsättningar att utvecklas, skriver Desirée Björk (ÖP), gruppledare i ett mejl.

– Tätort och ytterområden måste skapa ett hållbart samhälle tillsammans. Det behövs en landsbygdssatsning av både förskolor och skolor. Valfriheten och närhet ska gälla alla kommuninvånare, skriver hon.

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Så röstade Ekerö

Så här fördelades mandaten i Ekerö kommunfullmäktige efter valet 2018.

Kommunen styrs av en minoritet som består av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Moderaterna 11

Socialdemokraterna 6

Liberalerna 5

Sverigedemokraterna 5

Ö-partiet 4

Centerpartiet 3

Kristdemokraterna 3

Miljöpartiet 3

Vänsterpartiet 1

Totalt 41 mandat

Källa: ekero.se
 

Visa merVisa mindre

Skridskobanan stänger efter milt väder

Nyheter Öppnar igen om isen blir tjockare Plusgrader och blåst ställer till det för skridskoåkarna i Tranholmen. Nu stänger isbanan för andra gången den här vintern.onsdag 19/1 12:10

Tre tonårspojkar rånades på kläder i Träkvista

Nyheter Beväpnade rånare försvann Vid 21-tiden på lördagen rånades tre pojkar i Träkvista. Polisen söker nu flera unga män.måndag 17/1 11:30

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23