I höst kan enligt uppgift möjligen rivningarna av Primushuset komma igång. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Ett år senare – otryggt ödehus i stället för lyxlägenheter

Det slog ner som en glädjebomb att Primushuset på Lilla Essingen skulle rivas och bli lyxiga bostäder och en fin park. Men mer en än ett år senare har glädjen kommit av sig – ingenting händer och byggnaden förfaller.

  • Publicerad 05:15, 27 jun 2019

Runt det öde kontorskomplexet på Lilla Essingen står silvriga gallergrindar. Några fönsterrutor är krossade och på husfasaden breder graffiti ut sig.

– Det här huset skulle vara en perfekt att ha en rave-fest i, säger Oscar Holmberg.

Han arbetar på ön och är precis som vanligt ute på en joggingtur under lunchrasten.

– Jag brukar ofta se folk innanför stängslet som står och hänger. Där vid lastkajen, säger han och pekar.

Oscar Holmberg joggar ofta förbi Primushuset. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Polisen vill förhindra lägerbildning

Byggnaden ligger i området mellan västra och östra Primusparken. Tomten ägs av Oscar properties, kända för prestigebyggen som Norra tornen i Vasastan och Chokladfabriken vid Fridhemsplan. Här ska det nya lyxiga Primus park etableras är det tänkt.

Men byggbolaget har en omvittnat dålig ekonomi och i april varnade revisorerna för att det fanns ”betydande risk” för att man inte skulle kunna fortsätta verksamheten. Senare under våren räddades Oscar properties av att tidsfristen för ett stort lån förlängdes med två år. 

Flera larm till polisen

Det har nu gått mer än ett år sedan kommunfullmäktige klubbade att bostadsbolaget ska riva och bygga bostäder på platsen. Men ännu har ingen rivning påbörjats. I stället står kontorskomplexet och förfaller.

– Vi har krävt att man ska stänga av runt byggnaden så att ingen kan komma in. Ibland åker vi förbi med patruller för visuell effekt, säger Kungsholmspolisen Peter Enell.

Under vintern och våren har polisen fått in samtal från grannar som berättat att det har känts otryggt, eftersom belysningen varit nedsläckt och obehöriga har rört sig innanför avspärrningarna.

– Nu har vi inte fått in några samtal på ett tag. Men jag hoppas att den som ser någonting hör av sig till oss. Då kan vi hindra lägerbildningar i tid, säger Peter Enell.

Kommunpolisen Peter Enell.

Källa till Mitt i: Rivs i höst

Tidigare var det sagt att rivningen skulle påbörjats i våras. Nu, i slutet av juni, finns inga tecken på att något arbete är påbörjat. Senast om ett år måste bygget vara igång, annars går bygglovet ut.

Enligt en källa till Mitt i, som har varit i kontakt med Oscar properties, planerar bolaget att starta rivningen i höst, men det vill företaget inte bekräfta.

Huruvida det är den dåliga ekonomin som ligger bakom förseningen är det svårt att få svar på, Oscar properties är svåra att kommunicera med. Men i ett mejl till Mitt i Kungsholmen skriver de:

För närvarande kan vi inte kommentera när rivning sker. Vi arbetar fortsatt på att lösa de problem som uppstått, så fort vi har något nytt att berätta så hör vi oss”.