Linn Arledal tycker att det borde kunna gå fortare att bygga upp det nedbrunna huset. Foto: Pekka Pääkkö

Ett år efter Stureplansbranden står bygget stilla

För ett år sedan totalförstördes huset i en våldsam brand. Fastighetsbolaget Hufvudstaden vill bygga upp kåken igen – men det är långt ifrån enkelt.

  • Publicerad 08:00, 6 nov 2018

Det var på tisdagsmorgonen den 7 november 2017 som brandröken låg tät över Stockholms innerstad. En våldsam brand hade brutit ut i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, i 1800-tals fastigheten som kallas Vildmannen 7.

Huset totalförstördes. Och i dag, ett år senare, har inte mycket hänt på platsen sedan branden.

– Det har tagit sanslöst lång tid att att göra ordningen huset. De borde kunna fixa det fortare, säger Linn Arledal, som jobbar i kvarteret.

Eftersom branden började tidigt på morgonen fanns få människor i byggnaden. Två personer fick föras till sjukhus med rökskador. Foto: Pekka Pääkkö.

Tar lång tid att bygga upp igen

Men en återuppbyggnad kommer antagligen att ta flera år. Det krävs nämligen en ny detaljplan innan ägaren fastighetsbolaget Hufvudstaden kan få bygglov.

Anledningen är en gammal stadsplan från 1940-talet som säger att huset egentligen skulle ha rivits.

– Den planen gäller fortfarande. Det innebär att en nybyggnation inte kan godkännas utan att planen ändras, skriver Louise Kihlberg kommunikationschef på Hufvudstaden i ett mejl till Mitt i.

I huset fanns företag och nio lägenheter. Arkivbild: Åsa Sommarström

Det finns ännu inget datum för när spaden kan sättas i jorden.

– Arbetet följer normal planprocess vilket tyvärr tar tid. Vi på Hufvudstaden är självklart måna om att så snart som det är möjligt påbörja byggprocessen, så att huset åter kan fyllas med människor och aktivitet igen, skriver Louise Kihlberg.

Oklart om fasaderna kan bevaras

Förhoppningen är att bevara stenfasaderna mot gatan, och bygga ett nytt hus innanför. Flera utredningar har gjorts för att bedöma stenens och stommens hållfasthet.

– Men några exakta uppgifter om vad som kan bevaras eller ej kan vi ännu inte ge, skriver Louise Kihlberg.

Vi kommer aldrig få svar på vad som egentligen ligger bakom

Ulf Höglund, polisen

Huset totalförstördes i branden. Bilden tagen i oktober 2018. Foto: Johan Erséus

Vet inte varför det började brinna

Branden var troligen inte anlagd. Men ingen vet säkert hur eller varför lågorna startade. En möjlig anledning är renoveringsarbeten som gjordes med svets och gasolbrännare.

– Men vi kommer aldrig få svar på vad som egentligen ligger bakom, har Ulf Höglund, förundersökningsledare på polisen tidigare sagt till Mitt i.

Dagarna efter branden luktade det fortfarande av rök. Foto: Anna Z Ek

Kulturmärkt kåk

Byggnaden som totalförstördes var 120 år gammal och blåklassad, vilket är Stadsmuseets högsta klassificering för kulturhistoriskt värde.

I huset fanns företag och nio lägenheter. Enligt stadsbyggnadskontoret är det angeläget att den nya byggnaden överensstämmer med övrig arkitektur i kvarteret.

Att ta fram en ny detaljplan tar ofta ett par år. Och även om det inte blir några överklaganden tar det även tid att få bygglovsansökan godkänd. Så antagligen kommer ett nytt hus börja byggas tidigast 2021.