ÄNTLIGEN! Sergio Cancela har äntligen fått flytta tillbaka till sin lägenhet i Carlslund. LÄgenhetenslängan har varit tömd och renoverats sedan branden för över ett år sen. Foto: Mikael Andersson

Ett år efter branden – nu får de flytta tillbaka

Drygt ett år har gått sedan den stora branden i flerbostadshuset på Lindhemsvägen i Carlslund. Nu har hyresgästerna äntligen fått flytta hem igen. Sergio Cancela är en av dem, vars liv vändes upp och ner den där smällkalla natten i januari.

  • Publicerad 15:14, 15 maj 2020

Jag är tacksam för att jag kunde bo där men det är skönt att vara tillbaka.

– Det är jätteskönt att vara tillbaka. Allt är så nytt och fräscht. Men nu har jag att göra, säger Sergio Cancela och tittar ut över 80-talet flyttkartonger hemma i trean, som han delar med sonen William.

Han bjuder på snabbkaffe i det sprillans nya köket. En av flyttkartongerna får tjänstgöra som bord.

– Jag får koka vattnet i kastrull, jag hittar inte vattenkokaren. Mycket annat ligger också djupt ner i flyttkartongerna, säger han och skrattar.

Vaknade av konstigt ljud

Men låt oss backa bandet till den dramatiska vinternatten. Sergios son en hade en kompis, Dylan, som sov över – och tur var nog det. Vid 3-tiden på natten vaknade Dylan av ett konstigt ljud, gick ut på uteplatsen och såg hur det brann för fullt i en lägenhet snett ovanför.

– Han väckte oss och skrek "det brinner!" Jag sprang ut i köket, jag trodde det brann där. När vi fattade vad som hänt väckte vi pappa, som bor i lägenheten bredvid, och de andra grannarna, berättar Sergio Cancela.

Alla tog sig ut, brandkåren kom och polisen spärrade av huset.

– Det var mitt i smällkalla vintern och vi hade knappt några kläder på oss. Jag fick även panik för att jag hade både skattepapper och bilnycklar i lägenheten, men vi fick inte gå in igen.

Förskola blev samlingsplats

En förskola i närheten öppnades som samlingsplats och dagen efter åkte familjen Cancela till Stockholm för att akut ta in på hotell.

– Det var först i taxin in till hotellet som jag insåg vad som hade hänt. Då tackade jag Dylan ordentligt. Han kan ha räddat livet på oss.

Flerbostadshuset totalförstördes av både rök- och vattenskador efter släckningsarbetet, och alla tolv hyreslägenheter fick evakueras.

De hyresgäster som kunde ordnade sedan boende på egen hand. Under året som gått har Sergio bott i Hallonbergen, Norrtälje (dyra resor) och hos brorsonen i Jakobsberg.

– Jag är tacksam för att jag kunde bo där men det är skönt att vara tillbaka. När man bor hos någon annan måste man alltid anpassa sig, man är ju inte hos sig själv.

UPPACKNING. Sergio Cancela har mycket att packa upp efter flytten tillbaka till Carlslund. Foto: Mikael Andersson

LÅGOR. Natten till den 31 januari började det brinna i en lägenhet på Lindhemsvägen i Carlslund. Branden kunde släckas, men hela huslängan fick evakueras och renoveras. Foto: Sergio Cancela

Förstörda möbler

Flera av Sergios tillhörigheter blev förstörda, bland annat sängen och soffan och saker som vattenskadades under släckningsarbetet.

Trots att Sergio hade hemförsäkring är han inte helt nöjd med ersättningen från försäkringsbolaget.

– Min byggfirma stod still i över en månad. Det var stora kostnader och låg ersättning, även för det som blivit förstört. Nu har även hyran höjts, men lägenheten har fått helt nytt kök och badrum och parkett i alla rum, så det känns ändå okej.

Varken internet eller tv har kommit i gång än, vilket är frustrerande, tycker Sergio.

– Man trodde det skulle vara klart när vi flyttade in. Det är ju 2020 och allt hänger på internet.

Branden började på balkong

Enligt Mai Ållebrand, fastighetschef på Rikshem som äger huset, började branden på en balkong och spred sig till vind och tak.

– Ingen av hyresgästerna kunde bo kvar under renoveringen, som gått enligt plan. Vi är glada att de nu har kunnat flytta tillbaka, säger hon.

Stor brand i flerbostadshus i Väsby

"Branden började på en balkong"

TILLBAKA. Sergio Cancela är tillbaka efter branden. Men det tog nästan 1,5 år. Lägenhetslängan har varit tömd och renoverats sedan det brann i lägenheten snett ovanför Sergios. Foto: Mikael Andersson

Sergio Cancela

Ålder: 53.

Smeknamn: Segge.

Född: I Uruguay. Kom till Sverige när han var nio år.

Bor: Carlslund i Upplands Väsby.

Familj: Sönerna William, 23, och Gabriel, 27 (kom trea i "Idol" 2017), pappa Raul i lägenheten bredvid och mamma Mabel i Kista.

Yrke: Snickare och plattsättare.Egen företagare.

Intressen: Musik och att grilla. Gör egen chorizokorv och chimichurri, en stark sås.

Visa merVisa mindre

FÖRÖDELSE. Förödelsen var stor efter branden på Lindhemsvägen i Carlslund. Foto: Sergio Cancela

UTBRÄND. Lägenheten, där branden började, blev totalförstörd. Foto: Sergio Cancela