Ett 70-tal familjer utan dagisplats

Cirka 70 familjer har inte fått förskoleplats i januari. Det är inte första gången det händer – för ett år sedan var det cirka 100 barn som inte fick plats.

  • Publicerad 15:24, 16 dec 2013

I dagsläget är det cirka 70 barn som i januari inte får plats på förskola som de önskat i januari.

– Det är frustrerande att vi ligger efter, men vi har ju en stark inflyttning. Vi jobbar hårt för att lösa situationen, säger Jelena Drenjanin (M), ordförande i förskolenämnden.

problemet är inte nytt i Huddinge. Förra året var det cirka 100 familjer som inte blev erbjudna förskoleplats i januari, trots att de köat i minst fyra månader så som förskolegarantin kräver. Det största trycket på platser är i de centrala delarna av Huddinge samt i Vistaberg.

Att kommunen borde ha lärt sig håller Jelena Drenjanin med om.

– Nu kommer många som står i kö att få erbjudande om plats i februari, även om det inte är vad de vill ha.

Det är i Balingsnäs som en förskola kommer att öppna i februari. Och det är där många familjer kommer att få plats för sina barn. Dock inte de 17 familjer som bor i Trångsund och Skogås.

– Vi öppnar flera platser under våren. Jag har förståelse för att många får svårt att vara hemma längre. Därför tror jag det är viktigt att folk accepterar Balingsnäs även om det inte är närmsta alternativet.

Ett problem kommunen står inför är att hitta personal till förskolan.

– Om vi inte kan rekrytera personal kommer vi att hyra in via ett företag. Om inte det inte heller går så får vi titta på omplaceringar, säger Jelena Drenjanin.

Emil Högberg (S), oppositionsråd, tycker att kommunen borde ha lärt sig vid det här laget.

– Att problemen upprepar sig år efter år är riktigt illa.

Fakta

Flera lösningar på gång

En förskola i Vistaberg skulle ha öppnat i januari, men på grund av överklaganden blev öppnandet försenat. Väntas öppna under våren.

I Glömsta kommer paviljonger att ställas upp vid Talldalen, men byggandet har dragit ut på tiden. Kommunen har också dialog med SL om att få mer regelbunden trafik till Glömsta.

Källa: Huddinge kommun

Visa merVisa mindre