Polisen får in många anmälningar om bosättningar runtom i hela staden. Foto: Karin Nilsson

Ett 50-tal EU-migranter avhysta från Sveavägen

Ett 50-tal personer som slagit läger på Sveavägen i närheten av ABF-huset har blivit avhysta. "Det brukar ta någon vecka, sedan börjar det byggas upp boplatser igen" säger Peter Enell, kommunpolis.

  • Publicerad 13:03, 27 mar 2015

För bara någon månad sedan gjordes en liknande avhysning i området och på Sergels torg. I onsdags var det dags igen. Ett 50-tal personer fick packa ihop sina saker och lämna Sveavägen.

– De hade fått information om avhysningen innan och erbjöds plats på akutboendet i Vårberg, säger Peter Enell, kommunpolis med ansvar för Norrmalm som jobbar med att kartlägga bosättningar i hela staden. Han berättar att han får in anmälningar om bosättningar hela tiden och läser från en lista över inkomna anmälningar:

– Under Barnhusbron: sovande. På Norrmalmstorg: växande högar med tillhörigheter. Kronobergsparken: sovande kvällar och nätter... Det brukar ta någon vecka, sedan börjar det byggas upp boplatser igen. Vi måste göra återkommande avhysningar och staden hanterar de här ärendena snabbare. Platser där allmänheten ofta vistas prioriteras, säger han.

"Sommaren kommer att bli tuff"

Stefan Holmén, kommunpolis, har tagit emot många åsikter från folk som är bekymrade över tiggarna.

– Många tycker att tiggarna är påstridiga. Människor känner sig kränkta men har samtidigt förståelse för tiggarnas situation. Det behöver inte vara en motsättning, säger Stefan Holmén, som oroar sig för sommaren.

– Jag tror att den kommer att bli tuff. När det blir varmt kommer det många fler, säger han.

LÄS ÄVEN:

Finns inga fler planer på att bygga bort hemlösa i Stockholm

Plattan rensad på EU-migranter – golvet städas med bakteriedödande medel