Ö-dagar. Nästa vecka hålls Essingedagarna för femte året. Foto: Per Brandt

Essingedagarna blir av – satsar mer utomhus

Allsång ute, ö-loppis och mängder med erbjudanden från lokala butiker och krogar. Essingedagarna blir av – men i annorlunda tappning på grund av coronapandemin.

  • Publicerad 09:24, 16 sep 2020

För fjärde året i rad kommer Essingedagarna att hållas under nästa vecka. Men arrangörerna tvekade in i det längsta på grund av coronapandemin, enligt projektledaren Sofia Lisiderius Gustavii.

– Vi har funderat mycket på om det är rätt med tanke på dagsläget. Det kommer förstås att bli i begränsad omfattning eftersom flera aktiviteter vi har haft tidigare måste utgå, vi kan inte slå samman en massa folk på små ytor, säger hon.

Framförallt handlar det i år om uteaktiviteter. Bland annat planeras en ö-loppis, utomhusträning, odlingsskötsel, allsång ute med öns egna grannkör Parkören och en höstpromenad med bildquiz. Även Essingeloppet blir av, men som en virituell version där deltagarna får springa när de vill under veckan.

Dessutom kommer flera krogar, affärer och butiker kommer ha specialerbjudanden.

Enligt Sofia är det viktigt att ändå hålla arrangemanget men hon betonar också att alla måste följa de givna riktlinjerna kring bland annat avstånd.

– Vi tycker att det är jättekul att det blir av. Det visar att vi inte måste sluta leva, men att vi måste lära oss att leva annorlunda. Vi ställer inte in, vi ställer ut. Och det är viktigt att folk fattar det och är smarta, säger hon.

– Det är kul att det nu är fjärde året i rad. Tanken är ju att skapa träffytor, samarbeten och visa på alla som är verksamma på Essingeöarna och erbjuda det till alla som bor och verkar där. Vi vill göra världen lite bättre och börjar med Essingeöarna.

Essingedagarna

Hålls 21-27 september.

För mer information om alla aktörer som medverkar, gå in på essingedagarna.se.