Esa Teittinen: ”Väntat på det här i åtta år”

Klockan 11.30 lämnade Esa Teittinen Kronobergshäktet som en fri man efter åtta år i fängelse. – Min farfar lärde mig att rättvisan alltid segrar, säger Esa Teittinen.

  • Publicerad 13:17, 24 aug 2018

Klockan 11.30 gick Esa Teittinen ut från Kronobergshäktet som en fri man. I händerna hade han två pappåsar med tillhörigheter och en ihoprullad madrass.

– Goddag, goddag, var hälsningen till pressen utanför och besvarade, märkbart tagen, några av journalisternas frågor.

Hur känns det?

– Det känns bra. Min farfar lärde mig att rättvisan alltid segrar, säger Esa Teittinen.

Esa Teittinen släpps fri från Kronobergshäktet på Kungsholmsgatan.

Vad ska du göra idag?

– Jag vill koppla av och ta det lite lugnt. Det är en fördel att vara fri och kunna gå rakt fram, inte bara runt, runt i en rastgård.

Förhandlingarna i hovrätten avslutades under torsdagen. Dygnet som följde utan beslut från rätten fick till och med Teittinens advokat Marko Tuhkanen att tvivla på utgången. Klockan 10 meddelade Svea hovrätt att Esa Teittinen skulle släppas fri omedelbart.

Hur var det att vänta på beslutet?

– Jag har väntat länge, i åtta år, svarar Teittinenen.

Vad ska du göra nu?

– Jag har bott i Solna sedan -83 och har skattat där. Jag var i kontakt med Solna kommun men de säger att de inte kan hjälpa mig och att jag ska gå till härbärget. Men var ligger härberget? frågar sig Esa Teittinen.

Esa Teittinen svarade på pressens frågor.

”Började grina”

Försvarsadvokat Marko Tuhkanen har jobbat med fallet i två år och är också mycket lättad, berättar han strax innan han träffar sin klient, för första gången i frihet.

– Jag började grina när jag fick beskedet, säger han.

Tuhkanen har hela tiden varit säker på att få Teittinen frisläppt, men hann tvivla.

– Jag fick väldigt dålig nattsömn i natt. De borde inte ha behövt överlägga så länge, det gjorde mig faktiskt orolig och nervös även om jag visste att vi hade vetenskapen på vår sida.

– Det här har tagit hårt på mig, det är mycket känslor. Det här var ett mål som inte fick gå fel. Jag har sagt att jag kommer sluta som advokat om jag inte skulle klara av att ge den här mannen rättvisa. Nu kan jag fortsätta min karriär, säger Marko Tuhkanen.

Dom 7 september

Esa Teittinen och Marko Tuhkanen hänvisade fortsatta frågor till en presskonferens den 7 september. Då ska även domen meddelas.

Mitt i har varit i kontakt med Solna kommun som svarar att det finns regler för hjälp med boende, men att man inte uttalar sig i enskilda fall.