Esa Teittinen tillbaka i Solna efter fängelseåren

Från åtta år i fängelse – till att sova under bar himmel. Esa Teittinen dömdes 2010 för mord i Solna och blev frikänd i hovrätten i september. Nu är han tillbaka i Solna.

  • Publicerad 09:13, 5 okt 2018

När Esa Teittinen lämnade Kronobergshäktet som en fri man den 24 augusti hade han en ihoprullad yogamatta under armen. Till pressen sa han att socialtjänsten i Solna, hans hemkommun mellan 1983 och 2010, inte velat hjälpa honom med bostad. Därför skulle han nu, efter åtta år i fängelse, tvingas att sova ute.

Få kanske trodde att det verkligen skulle bli så.

Men:

– Första natten sov jag i Tanto, berättar Esa Teittinen. Andra natten i skogsområdet mellan Huvudsta strand och Jungfrudansen. Sedan ville jag bo lite närmre Victoria och Daniel, då sov jag i Hagaparken.

Många vänner, bland annat från Solna, har hängt kvar under åren. ”Jag hade 14 besökstillstånd i fängelset”. Foto: Åsa Sommarström

Nu hyr han en lägenhet nära Solna station av en bekant. Att börja sin frihet med att sova ute var ett test, förklarar han.

– Jag har suttit inne oskyldig, ändå ville socialtjänsten inte hjälpa. Jag är en envis finne, får jag inte hjälp så sover jag under ekarna. Inga problem.

Friades efter 8 år

Esa Teittinen har varit fri i drygt fem veckor när Mitt i Solna träffar honom i Solna centrum. Han satt inne i drygt åtta år, dömd för att ha mördat sin 70-årige vän i Solna. Hela tiden nekade han till brott.

Hovrätten friade honom den 7 september. Sedan han blivit fri åkte Esa Teittinen till sin hemort i Finland och för att besöka sina föräldrars grav. Mamma Brita dog när han satt inne, han fick ingen permission till begravningen. Han har också träffat vänner som hängt kvar under åren.

Esa Teittinen vid sin gamla hemadress, Sagagatan. Foto: Åsa Sommarström

– Jag hade 14 besökstillstånd i fängelset. De har varit mina stöttepelare. Men nu har ju en del vänner blivit gamla och gått bort.

Esa Teittinen har medverkat i en rad intervjuer, finsk TV och suttit i presskonferens. Därtill pågår en skadeståndsprocess. Via sin advokat Marko Tuhkanen har Esa krävt staten på 25 miljoner kronor, varav fyra miljoner i förskott till en bostad.

– Ja, det är ganska jäktigt. Det tar nog några år innan man får ett någorlunda normalt liv.

Vill stanna i Solna

Han är idag 62 år. I bagaget har Esa Teittinen tre fängelsedomar för dråp, misshandel och så mordet i Solna. Nu är han friad för det senare, men många år i cell har det blivit.

Hur ser du på framtiden?

– Ja du, jag vet inte. Jag är ungkarl så kanske träffar jag en tjej. Ungar är jag för gammal för.

Han vill bli kvar här i Solna.

– Jag har två hem: Pieksämäellä i Finland och Solna. Stan har förändrats mycket, det har byggts överallt, men parkerna finns kvar. Jag gillar att promenera runt här, i Skytteholmsparken och ned mot Pampas marina. Solnas kyrkogårdar är fridfulla, där kan jag bli sittande och tänka och ta det lugnt, säger Esa Teittinen.

Blir du igenkänd?

– Ja, det kommer fram folk ibland och frågar om jag är Esa och säger att de sett mig på TV. Jag har inget emot det, men vill helst ha lugn och ro.

Mycket nytt i Solna är det för återvändaren. Än har han inte åkt tvärbanan, men ett besök på Mall of Scandinavia har det blivit.

– Stort så in i helvete, inget för en landet-boy som mig som är uppvuxen i skogarna. Men banken hade flyttat från Solna centrum så jag var tvungen.

Sökt om hjälp med bostad

Sagagatan är en liten gatusnutt med både gamla och nya hus ett stenkast från Solna centrum. Här, i nummer 12, hyrde Esa en tvåa, garage och kontorslokaler. Nu är det bostadsrätter.

– Då var huset gult. Jättefina lägenheter, alla med öppen spis. Då fanns inte grannhuset, där har de sprängt bort berg och byggt. Och mittemot låg en kyrka som också är borta.

Idag är det bostadsrätter i huset på Sagagatan. Foto: Åsa Sommarström

Vid tiden för morddomen hyrde Esa Teittinen en etta i Huvudsta centrum. Via sin advokat sökte han om hjälp med bostad hos Solna kommun tidigare i år, men fick avslag både där och i förvaltningsrätten. Myndigheterna anser inte att han har särskilda svårigheter att fixa boende på egen hand. I beslutet står också att han har möjlighet att ansöka om tillfälliga kostnader för vandrarhem.

Esa Teittinen är kritisk.

– Solna är känt för att vara en företagsvänlig kommun. Man duger som skattebetalare, men inte när man behöver hjälp. Jag är fattig som en kyrkråtta och vem vet hur lång tid det tar att få skadeståndet?

Ut på haven

En bostad som en fast punkt, det är förhoppningen. Just nu har han småjobb hos en kompis som är vinimportör, han har just skaffat ett pass och ska ner till Grekland med företaget. Sen vill Esa Teittinen ut på haven.

– Jag brukar säga såhär: Jag är en enkel finne som gör enkla saker. Jag har gjort flera långseglingar, i Asien bland annat. Nästa gång blir det kanske Medelhavet.

Fakta

Dömdes till 15 års fängelse

2009 hittades en man död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Dödsorsaken kunde inte fastställas men Esa Teittinen dömdes, mot sitt nekande, till 15 års fängelse för mord.

Teittinen sökte resning två gånger, den tredje beviljades av Högsta domstolen i mars i år.

Rättegången togs om i augusti.

Esa Teittinen släpptes fri den 24 augusti. Hovrätten upphävde domen och frikände honom den 7 september. Domstolen var dock oenig, två nämndemän ville att morddomen skulle stå fast, vilket blev en stor besvikelse för Teittinen och försvaret.

Visa merVisa mindre