Boendet ska starta på hemlig adress och har plats för åtta kvinnor. Foto: Mostphotos

Ersta öppnar skyddat boende för hemlösa kvinnor

Hemlösa kvinnor som blir slagna kan ha svårt att få hjälp i Stockholm. Men nu ska ett nytt skyddat boende öppna i Ersta diakonis regi.

  • Publicerad 07:07, 8 nov 2018

Hemlösa kvinnor som är utsatta för våld i en relation faller ofta mellan stolarna i det sociala skyddsnätet, enligt Ersta diakoni.

Vanliga skyddade boenden för kvinnor passar sällan den här gruppen bra. Där finns ofta barn som man inte vill mixa med kvinnor som kan ha ett missbruk eller stor psykisk ohälsa.

Men i februari ska Ersta diakoni öppna upp ”Ersta Möjlighet”, ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor med missbruks- och beroendeproblematik.

– Vi har sett att det finns ett behov för skyddat boende för den här gruppen, vi vet att de ofta hamnar mellan stolarna, säger Lars Blomlid, projektledare för Ersta Möjlighet.

Öppnar på hemlig plats

Det nya boendet öppnar på en hemlig adress i kommunen och har plats för upp till åtta kvinnor, som får stanna så länge de har behov.

Att boendet kan starta är mycket tack vare ett bidrag på 10 miljoner från Bertil Strömbergs stiftelse.

Stockholms stad driver också ett skyddat boende för hemlösa och våldsutsatta kvinnor. Det heter Hvilan, har 21 platser och har inte krav på drogfrihet och nykterhet.

Staden har även det skyddade boendet Syrenen för kvinnor med beroendeproblematik.

Fakta

Har inget vinstintresse

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning, professionellt och utan vinstsyfte.

De är Sveriges största idéburna aktör inom vård och omsorg.

Ersta diakonis insamlingsverksamhet har 90-konto och granskas av Svensk insamlings­kontroll.

Källa: Ersta diakoni
Visa merVisa mindre