Felix Herngren och Thomas Hedberg på Tysta gatan är kritiska till att Svenska bostäder byggt cykelparkering på en skyddsvärd plantering. Foto: Privat/Google

Ersatte växter med betongplattor – grannilska på Tysta gatan

Svenska Bostäder ersatte den kulturhistoriskt värdefulla förgården på Tysta gatan vid Karlaplan med betongplattor. Nu är flera grannar är kritiska till hyresvärden. – Det här är ett av de grövre misstagen de har gjort, säger regissören Felix Herngren som bor i huset.

  • Publicerad 08:58, 8 jun 2020

Fastigheterna på den lilla gatan mellan Karlavägen och Lützengatan är blåklassade enligt Stadsmuseet, vilket innebär att de har synnerligen höga kulturhistoriska värden.

Det samma gäller de så kallade förgårdarna som ligger framför de äldre husen.

Två andra förgårdar på Tysta gatan. Foto: Privat

De planterade gårdarna intill 20-talshusen är ett av den exklusiva gatans mer utmärkande drag och en av de viktigaste delarna av det som syns utåt, berättar Daniel Hofling, byggnads- och trädgårdsantikvarie på Stadsmuseet.

”Horribelt”

Det var i slutet av förra året som Svenska Bostäder valde att lägga betongplattor över förgården framför ett av husen för att i stället skapa en mindre cykelparkering.

– Vi har reagerat och tycker det är fullkomligt horribelt, säger Thomas Hedberg som bor i det aktuella huset.

– Tysta gatan är en kulturhistoriskt viktig plats och många fastighetsägare på gatan lägger mycket tid och pengar på att sköta om gårdarna, men här river man upp allt.

Herngren: Gatan unik i sitt slag

Felix Herngren är också hyresgäst i huset. Han säger att Svenska Bostäder ofta är resonliga att ha att göra med, men att man nu har tagit fel beslut.

– Men jag är inte jätteförvånad för att man gör just den här typen av åtgärder för jag tycker inte man riktigt respekterar de kulturvärden som finns i sitt bestånd och det är väldigt tråkigt. Men det här är ett av de grövre misstagen de har gjort.

Många tänker säkert att det bara är några skuggplantor som försvinner – varför är det här är en viktig fråga?

– Byggnader som har kulturella värden måste vara mån om, det tycker jag är en självklarhet. Tysta gatan är helt unik i sitt slag och vi har vandringar på gatan varje där guider berättar om husen och arkitekturen och det är supertrevligt. Därför är det tråkigt att man på ett så okänsligt sätt förstör miljön.

Stadsmuseets Daniel Hofling stämmer in i kritiken.

– Jag förstår att man som närboende blir upprörd. Att en fastighetsägare har behov av funktionella anpassningar är varken ovanligt eller konstigt, men det behöver alltid ske med hänsyn till de värden som finns. I en miljö som Tysta gatan finns det särskild anledning till försiktighet, säger han.

Kan klippa gräset själva

Hyresgästerna i huset säger att en gräsmatta och några enklare blommor skulle räcka på gården.

– Skulle Svenska Bostäder be hyresgästerna att klippa gräsmattan skulle vi göra det gratis. Jag hoppas man får bakläxa och gör något åt det här, men jag hoppas bara att det inte tar flera år, säger Felix Herngren.