Erik Ennart. Foto: Louise Kristoffersson

Eriks bild av unga brottsoffer fick pris

250 elever från hela länet fick göra bilder till en kampanj om unga brottsoffer. Erik Ennart på Snitz skola i Nacka gjorde så bra ifrån sig att han fick pris på Tessinska palatset.

  • Publicerad 13:24, 31 maj 2017

Hans bidrag är en enkel svartvit teckning. En hotfull skugga av en man som faller genom dörröppningen in i ett rum där någon gömmer sig bakom sängen.

– Jag försökte leva mig in i hur det kan kännas att vara utsatt, rädd och ledsen, säger Erik Ennart från Grisslinge.

Han och elever från fem andra skolor i länet fick diplom, blommor och åkband på Gröna Lund av landshövding Chris Heister. De bjöds på kakor och juice och fick se sig om det vackra barockpalatset. Sammanlagt 13 bidrag belönades.

Att åttondeklassare fått vara med och illustrera kampanjen jagvillveta.se är ett sätt för de ansvariga myndigheterna att nå ut till just barn och unga.

– Det var bättre att låta ungdomarna själva utforma budskapet så att det uppmärksammas. Vi vuxna hade inte gjort det här lika bra, säger Chris Heister.

Fakta

jagvillveta.se

På hemsidan kan barn och unga som utsatts för brott få information om vart de kan vända sig att få hjälp. Brottsoffer ska alltid få reda på sina rättigheter men det visar sig att barnen ofta glöms bort.

En annonskampanj för sajten rullar just nu och fram till den 2 juni på SL:s bussar. Illustrationerna har gjorts av åttondeklassare från sex skolor i länet. De bästa bilderna var de som, utan inbördes ordning, fick pris. 250 elever var inbjudna att delta.

Kampanjen jagvillveta.se görs på uppdrag av regeringen av länsstyrelsen och Operation Kvinnofrid. Brottsoffermyndigheten har byggt upp hemsidan tillsammans med Barnombudsmannen.

Visa merVisa mindre