Illustratör. Det myllrar av konst både i Eriks Svetofts böcker och hem. Foto: Pia Bispo

Erik Svetoft tecknar så att fanstasin yr

Det kryllar av fantasifulla djur och tokiga rim i barnboken "Mina husdjur". Bilderna står illustratören och Årstabon Erik Svetoft för. Tillsammans med författaren Nils Andersson får de årets Lennart Hellsing-stipendium på 100 000 kronor.

  • Publicerad 14:15, 11 jun 2021

Det slutar med att pappan går på restaurang istället

Det är en krokodil som borstar tänderna, fiskar som diskar och giraffer som sticker upp lite här och var i bilderboken "Mina husdjur". Historierna flyger fram på rim och ihop med de fantasifulla bilderna är det lätt att associera till Lennart Hellsings verk.

– Ja, när jag var liten gillade jag framför allt böcker där det fanns väldigt mycket att titta på på bilderna. Både Pettson och Findus och en brittisk bok som heter Björnbärsstigen, säger Erik Svetoft.

Han fastade tidigt för att rita och när det stod klart att det gick att försörja sig som illustratör var framtidsvalet lätt.

Gör serier till tidningar

Efter att ha läst på Konstfack, och designskolan HDK i Göteborg, jobbar nu Erik Svetoft med att illustrera barnböcker, ge ut egna serieböcker för vuxna och göra illustrationer till tidningar.

– Jag har gjort serier till Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Det är roligt att en del redaktioner förstår värdet i att ha kvar serier, säger han.Tillsammans med författaren Nils Andersson, från Älvsjö, har Erik Svetoft nu gett ut två barnböcker. Den första, "Pappor ska va tjocka" kom ut förra året.

Ur boken "Pappor ska va tjocka". Foto: Illustration: Erik Svetoft

Den handlar om en flicka som oroar sig över att hennes pappa inte ska ha tid att leka, när mamman säger åt pappan att börja banta och träna. Ett ämne som kan uppfattas som kontroversiellt, speciellt för barn.

– Det är en feel good-historia i botten. Det slutar med att pappan går på restaurang i stället, för att det är mycket roligare. Vi har också pratat om att det är viktigt att kunna skämta om allt, även i barnböcker, säger han.

Både "Pappor ska va tjocka" och årets bok, "Mina husdjur", är tänkta för högläsning.

Vad var det roligaste med att göra Mina husdjur?

– Att få rita alla djur. Jag googlade alla djur så att de ska vara realistiska. Sedan är det kul att blanda hur seriefigursaktiga de är. Jag är nog mest nöjd med bilderna på snickeriet, att många djur fick ha på sig hörselkåpor, säger Erik Svetoft.

Bild ur "Mina husdjur". Foto: Illustration: Erik Svetoft

Trivs i Årstaskogen

Namn: Erik Svetoft

Ålder: 33 år

Bor: I Årsta med sin flickvän.

Aktuell med: Lennart Hellsing-stipendiat och barnboken "Mina husdjur". Även aktuell med nya serieboken Spa.

Favoritplats i Årsta: Hela Årstaskogen.

Visa merVisa mindre

I Hellsing-anda. Årstabon Erik Svetoft årets Lennart Hellsing-stipendiat. Foto: Pia Bispo