Motiverad. Många gånger har inspelningen av serien varit jobbig för Erik Galli. "Jag kände att varje gång det var jobbigt så var det ett kvitto på att det var på riktigt, det här händer här och nu". Foto: Stefan Källstigen

Erik Galli outar sina skönhetsingrepp i ny tv-serie

Erik Galli ville skildra det allt mer utseendefixerade samhället vi lever i. Lösningen? Att djupdyka ner i sin egen relation till skönhetsingrepp, skammen och göra en utlämnande SVT- serie på ämnet.

  • Publicerad 14:54, 14 jan 2022

Jag tror att jag fortfarande är lika kritisk till mitt utseende.

Vi möts på Viksjöskolans skolgård, Eriks gamla skola. Uppvuxen i Jakobsberg är detta hans första besök på skolgården på femton år.

Det var redan på högstadiet som utseendefixeringen startade, tror Erik.

– Jag kommer ihåg att jag ville göra en laserbehandling för att ta bort acneärr på högstadiet. På gymnasiet drömde jag om att få göra näsplastik.

Eriks första ingrepp gjorde han i 23-årsåldern. I dag är han 30 år och har under de senaste tio åren gjort flera ingrepp, alla i hemlighet för familj och vänner.

– Jag tror att jag skämts för den delen av mig själv som tycker att jag inte duger.

Hur ser du på ditt utseende idag?

– Jag tror att jag fortfarande är lika kritisk till mitt utseende. Men som 30-åring känner jag mig mer nöjd än när jag var 20, det kan ju vara för att jag förstått att det finns andra värden i livet. Men det kan också vara för att jag tycker jag blivit snyggare efter mina plastikoperationer. Att inte veta riktigt rimmar lite med slutet av serien, man kan inte säga att plastikoperationer är dåligt för alla.

Gömt. Det tog tid för Erik att berätta om de skönhetsingrepp han gjort. "När jag väl konfronterades med sanningen känns det efteråt som att det inte var hela världen, det var nästan värre innan." Foto: Stefan Källstigen

Djupdyker i egen skam

Erik Galli är journalist och har tidigare producerat SVT-serier. Men att göra något på skönhetsoperationer var inte självklart.

– Jag har varit rädd för att "outa" mig själv. Samtidigt ligger ämnet rätt i tiden, skönhetsoperationer är en bransch som går som tåget och går längre ner i åldrarna. Jag kände att antingen gör jag programmet och outar mig själv eller så skiter jag i det. Då bestämde jag mig för att göra det.

Tillsammans med regissören Amanda Pesikan skapade Erik serien "Under kniven" där han djupdyker i sin egen skam. I föräldrahemmet i Järfälla berättar han om sina ingrepp för föräldrarna och vid ett tillfälle ska folk gissa på vad han har gjort för operationer. Man får även möta andra som vill eller har opererat sig.

– Alla har en relation till sitt egna utseende och jag använder mig själv och andra vi träffar för att skildra hur det är att vara människa i ett allt mer utseendefixerade Sverige.

"Känns fruktansvärt"

Premiärnerverna har börjat smyga sig på.

– Under tiden som vi gjorde serien har jag sett Erik som en karaktär och tänkt som producent att serien ska bli bra. Nu känns det fruktansvärt att jag inte har någon kontroll över hur jag eller ämnet kommer tas emot av andra. Min förhoppning är att alla tar med sig något från serien.

Vad tar du med dig?

– Det kan låta lökigt, men hur jag tagit kontrollen över mitt liv. Det är jag som har byggt upp den här skammen och närt den genom att hemlighålla. Vissa delar i serien har varit som KBT då man utsätter sig för något som skrämmer en för ofta är det inte lika illa som man tror. Jag älskar inte att folk tycker det ser ut som jag gjort läpparna, men nu vet man om det och då får jag släppa det och gå vidare.

"Under kniven" har premiär på SVT den 12 januari.

Erik Galli

Ålder: 30 år

Från: Järfälla. Växte upp i Jakobsberg och Barkarby.

Bor: Fridhemsplan, Kungsholmen.

Aktuell med: Serien "Under kniven" på Svt. Premiär den 12 januari.

Visa merVisa mindre