Erik Andersson (M) tycker Almedalsveckan är ett enda stort slöseri med skattepengar. Foto: Press/Mostphotos

Erik Andersson (M): Almedalen är ett slöseri

Under en vecka varje sommar pågår Almedalsveckan i Visby. Politiker, myndigheter, organisationer och journalister gör allt för att nå genom bruset. Men inte Täbys Erik Andersson (M). Han tycker att allting är ett slöseri med skattepengar. – Almedalsveckan har helt förlorat sitt ursprungliga syfte.

  • Publicerad 15:16, 4 jul 2018

Allting startade 1968 när Olof Palme, dåvarande utbildningsminister, stod på ett lastbilsflak i Almedalen och höll tal till folket. Det blev startskottet från politikerveckan i Almedalen på Gotland, som senare växte och växte. Förra året besökte 40 000 personer veckan för att se på någon av de 4062 evenemangen.

Det har Erik Andersson (M), partiets listetta i Täby, tröttnat på.

– Det är ett slöseri med skattepengar. Almedalen har blivit så stort att det förlorat sitt ursprungliga syfte.

100 miljoner kronor

Han säger att Almedalen tagits över av myndigheter och organisationer och att det kostar skattebetalarnas miljontals onödiga kronor. Han lyfter en rapport från Skattebetalarna som visar att Almedalen kostar upp emot 100 miljoner i skattepengar. Skattebetalarna är en förening som arbetar för sänkta skatter.

– Jag är inte emot att politiker, myndigheter och organisationer träffas och knyter kontakter. Men man behöver inte göra det på det här sättet och för de här kostnaderna, och allting som sägs försvinner i bruset.

Dyrt för vanliga människor

Han stör sig särskilt på politiker som flyger ner till Almedalen för skattebetalarnas pengar, vilket flera politiker i Dalarna gjort.

– Det är också väldigt dyrt för vanliga människor att besöka Almedalen, jag menar vad kostar det att hyra en lägenhet i Visby under vecka? 20 eller 40 tusen? Det försvårar samtalet mellan medborgare och politiker.

Men flera menar att Almedalen fortfarande gör sitt för det demokratiska samtalet. Och Täby kommun står faktiskt som arrangör för ett evenemang på Almedalen.

– Det tycker jag är helt onödigt. Det kommer jag arbeta emot om jag får chansen.

Men är det inte bra om Täby kommun är ute och knyter kontakter och samtalar med andra aktörer i samhället?

– Jo, men då kan man hålla seminarier här i Täby dit Täbyinvånarna kan komma och lyssna. Då kan man få ett givande samtal som kommer alla till gagns.