Eric ska köra brandmän till Ljusdal

På fredag går Eric Björklöf från Upplands Väsby på semester. Han är medlem i Södertörns bilkår och på söndag styr han kosan mot skogsbränderna i Ljusdal.

  • Publicerad 07:20, 25 jul 2018

På söndag 08.00 tar sig Eric Björklöf från Upplands Väsby till Nyköping. Där kommer han sätta sig i brandförsvarets bil och köra taggade brandmän till släckningsarbetet i Ljusdal.

– Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och att få hjälpa till, säger han.

Eric är medlem i Södertörns Bilkår sedan fem år tillbaka, och har sedan två år tillbaka ett avtal som säger att han ska vara redo för ständig beredskap.

Uppdraget han nu väntar på ska börja blir hans första. Han kommer först köra upp utvilade brandmän, för att senare samma dag köra hem de som arbetat länge och behöver vila och träffa sina familjer.

Fram till nu har man kunnat köra upp brandmännen själv, men resurserna tryter och Södertörns Bilkår har därför kallats in som förstärkning.

Hjälpa samhället

Eric har en stark vilja att hjälpa samhället, utöver sitt jobb som tjänsteman på SJ. Det kan tyckas vara en liten sak att köra upp brandmän, men det kräver mycket logistik och de måste ständigt vara förberedda på att få nya order.

Branden kan snabbt utvecklas åt något annat håll, avstanna eller starta på nya ställen.

Och det är en viktig uppgift Eric fått.

– Det är betydligt mycket bättre att det är jag som blir trött av lång körning, än att det är brandmän som är trötta redan innan de når målet. Nu kan de fokusera på att ladda och göra sitt jobb istället, säger han.

Det krävs att jag är riktigt utvilad

Eric Björklöf

Själv laddar han mest mental inför den långa resan, men ska också se till att få mycket vila under lördagen.

– Jag tror att jag kommer köra runt hundra mil på en dag, så det krävs att jag är riktigt utvilad. Jag ska ta brandmännen till Ljusdal på ett så snabbt och säkert sätt som möjligt, säger han.