”Eric omfamnade alla han mötte”

Eric Torell har förts till sista vilan. På fredagen hedrades han i en fullsatt Gustaf Vasa kyrka. – Han omfamnade alla han mötte, sa prästen Pär Friberg under ceremonin.

  • Publicerad 13:51, 24 aug 2018

För fyra år sedan uppfylldes en av Eric Torells drömmar. Han fick åka med i polisens piketbuss, ända fram till porten.

Innan han lämnade piketbussen vände han sig om för att ge den kvinnliga polisen vid ratten en puss.

– Eric gav gärna pussar och kramar. Han omfamnade alla han mötte.

Prästen Pär Friberg talar inför en fullsatt Gustaf Vasa kyrka. Beskrivningen av den sociale, ordningsamme glädjespridaren Eric är så levande att det känns som att han fortfarande är vid liv.

Sköts ihjäl på en innergård

Natten till den 2 augusti sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av flera poliser på en innergård i Vasastan. I handen bar han ett trasigt leksaksvapen som han fått i present när han var fem år. Han hade rymt hemifrån, drygt 300 meter från sin pappas lägenhet i Vasastan. Han gjorde så ibland, rymde.

Den ofattbara nyheten om Erics död nådde föräldrarna Katarina Söderberg och Rickard Torell tidigt på morgonen. Katarina var övertygad om att polisen tagit fel.

Nu, drygt tre veckor senare, tvingas hon ta farväl av sin son för sista gången.

Sörjande på väg in till Gustaf Vasa Kyrka. Foto: Daniel Díaz.

Fullsatt i kyrkan

Katarina Söderberg kysser sin hand och pressar den mot kistan. Om några minuter ligger hennes ros under ett hav av blommor. På bänkraderna bakom henne sitter vänner, kollegor, lärare och medmänniskor som vill hedra Eric innan han förs till sista vilan.

– Det här hemskt att han skulle dö på det här sättet. Han kunde inte avgöra situationen och trodde att det var på lek, säger Peter Jerkeman, en av över 200 personer som kom för att delta vid begravningen.

Ceremonin som inleddes vid klockan 14 var öppen för allmänheten och förrättades av prästerna Pär Friberg och Johan Stiernstedt. Bland artisterna som framträdde fanns Janne Schaffer, Moa Lignell och Ellen Smulter som framförde den specialskrivna låten Sång till Eric (komponerad av Michael Hansson).

Efter begravningsgudstjänsten hölls en enskild minnesstund för Erics närmaste.

Peter Jerkeman kom för att visa sitt stöd. Foto: Daniel Díaz

Utredningen dröjer

Exakt vad som hände innan de dödande skotten avlossades 2 augusti är inte klargjort. Polisens utredning om Erics död kommer att dröja flera veckor och åklagarmyndigheten vill inte lämna några lämna uppgifter om händelsen innan dess.

Fakta

Flera artister framträder på begravningen

Eric Torells begravning hölls i Gustaf Vasa kyrka 24 augusti klockan 14.00.

Begravningsgudstjänsten leddes av prästen Pär Friberg och Johan Stiernstedt. Friberg var med när polisen överlämnande dödsbudet och har sedan dess har varit ett stöd för familjen.

Bland övriga medverkande i begravningsgudstjänsten fanns musikerna och artisterna Janne Schaffer, Stefan Jämtbäck, Moa Lignell och Lars Fredén.

Källa: Svenska kyrkan
Visa merVisa mindre