Ilskan är stor bland anestesisjuksköterskorna på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid NKS. Foto: Stefan Källstigen

Erfarna sköterskor får lägre lön – hotar att sluta

Sjuksköterskorna vid NKS barnanestesi har jobbat länge och trivs. Men nu hotar flera att säga upp sig för att få upp lönerna. – Jag har skolat in personer som sedan anställts till en mycket högre lön än den jag har, säger en anestesisköterska.

  • Publicerad 04:49, 15 mar 2019

Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor är stor, och det driver upp lönerna.

Men inte för anestesisjuksköterskorna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Nya Karolinska i Solna.

Här är arbetsgruppen stabil och merparten har varit avdelningen trogen i över 15 år. Och det är något som ligger dem i fatet när det gäller löneutvecklingen.

– En del av oss har samma lön som de som är nyutbildade. Jag har skolat in personer som sedan anställts till en mycket högre lön än den jag själv har, säger en sjuksköterska som vill vara anonym.

Tänker säga upp sig

På avdelningen arbetar ett 40-tal anestesisjuksköterskor, och enligt henne överväger nu många att säga upp sig.

– Vi har ett fantastisk jobb och vi trivs. Men de orättvisa lönerna gör oss ledsna.

Ingångslönen på avdelningen är 33 000 kronor, och meddellönen ligger runt 38 000 kronor, uppger hon. Som jämförelse nämner hon kollegerna på thorax, där ingångslönen är 38 500 kronor.

– Vi har påtalat det här flera gånger men det händer ingenting, säger hon.

Opererar barn från hela Sverige

Barnanestesisköterskor behandlar och söver barn inför operation, från för tidigt födda spädbarn till fullvuxna 18-åringar. Samma barn tas sedan omhand av operationssjuksköterskor, som ofta har högre lön även de, säger hon.

På sjukhuset utförs även högspecialiserad vård med riksupptag. Det är till exempel bara här och i Lund som nyfödda med diafragmabråck och missbildade matstrupar opereras.

Det står 1 700 barn i kö för operation vid NKS. Av dem är det 406 som väntat längre än vårdgarantin, något som DN rapporterade om häromveckan. Om anestesisköterskorna säger upp sig får det konsekvenser för operationskapaciteten.

Olika löneavtal

Lönerna för sjuksköterskorna i Region Stockholm är ett lapptäcke av lokala lösningar.

Förra året slöts så ett avtal med Vårdförbundet, som börjar införas i april. Det ska ge mer enhetliga villkor, bättre tid för återhämtning och också en kompetensstege för bättre löneutveckling.

Men på vissa håll har man egna avtal som ger bättre betalt. I höstas hotade barnsjuksköterskorna på Sachsska att säga upp sig om det nya avtalet infördes – och sjukhusledningen fick backa.

Undersköterskor fick gehör

För bara ett par veckor sedan hotade undersköterskor på neurointensiven på NKS att säga upp sig när en ny ersättningsmodell skulle införas. De fick gehör och tog tillbaka sina uppsägningar.