Stöttar. Vänsterpartiets Jonas Lindberg säger i SVD att de kan stå tillbaka för att hjälpa Socialdemokraterna att bilda ett styre i regionen. Foto: Vänsterpartiet

Erbjudandet: Vänsterpartiet står tillbaka – blir stödparti

Vilka partier som ska styra Region Stockholm har visat sig knivigt – särskilt sedan KD och L tackat nej till att ingå i en mittenkoalition. Nu erbjuder sig Vänsterpartiet att bli stödparti så att Socialdemokraterna kan bilda ett minoritetsstyre, enligt uppgifter i Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 12:01, 23 sep 2022

Vänsterpartiet i Region Stockholm erbjuder sig att stå tillbaka för att hjälpa Socialdemokraterna att bilda majoritet.

Genom ett samverkansavtal om ett antal sakpolitiska frågor som är viktiga för Vänsterpartiet skulle de avstå från att ingå i styret.

Det uppger partiets sjukvårdspolitiska talesman Jonas Lindberg i SVD.

Socialdemokraterna gick kraftigt framåt i regionvalet, och landade på 33 procent av rösterna, vilket ger 50 mandat. Region fullmäktige består av 149 ledamöter, så det krävs 75 mandat för att nå majoritet.

Bästa regionvalet någonsin

Även Vänsterpartiet gick framåt, och har gjort sitt bästa regionval någonsin, och blir tredje största parti i fullmäktige med 18 mandat.

Socialdemokraterna har bjudit in flera partier till samtal, men en möjlig mittenkoalition har spruckit sedan Kristdemokrater och Liberaler tackat för sig och gått i opposition.

Centerpartiet har inte uppgett hur de ställer sig, men har tidigare sagt att de är tveksamma till att styra ihop med Vänsterpartiet.

Om V nu steppar tillbaka kan S, MP och C bilda ett minoritetsstyre med 65 mandat, och räkna med stöd från V när det gäller att utse regionråd, ordförandeposter och att få igenom en budget.

Locket på

Jonas Lindberg har avböjt att uttala sig vidare i frågan, med hänvisning till att samtal pågår.

Inte heller Socialdemokraterna och Centerpartiet vill ge några kommentarer i nuläget.

KD tackar nej till att styra regionen ihop med S

Även Liberalerna i regionen säger nej till S