På Musikhuset Lagret i Storvreten har artister som Rawda och Nano blommat ut. Nu flyttar Lagret till nya mindre lokaler, där endast de under 16 är välkomna. "Storvreten riskerar att bli stökigt igen", säger Thomas Ekström som är kritisk till den nya åldersgränsen. Foto: Claudio Britos

Epoken Musikhuset Lagret går i graven

På Musikhuset Lagret i Storvreten har artister som Rawda och Nano blommat ut. Nu flyttar Lagret till nya mindre lokaler, där endast de under 16 är välkomna. "Storvreten riskerar att bli stökigt igen", säger Thomas Ekström som är kritisk till den nya åldersgränsen.

  • Publicerad 11:23, 10 jan 2020

I maj 2020 skulle Musikhuset Lagret ha firat in 30 år i lokalerna vid Storvretsvägen 4, samma lokaler som man en gång startade i. Lokaler där flera kända artister – som SödraSidan, Nano och Rawda – har utvecklats och skapat musik.

Men det hann inte gå 30 år. Det är tomma lokaler som möter BotkyrkaDirekt när vi besöker det anrika Lagret med Kjell Allinger, föreståndare vid Studiefrämjandet i Stockholm och Thomas Ekström, som har varit med sedan starten. Snart går flyttlasset till nya lokaler och då är det bara ungdomar under 16 år som får följa med.

Minnen. Musikhuset Lagret genom åren. Foto: Claudio Britos

Gästbok. Endast för de som passerat lokalerna. Foto: Claudio Britos

– Jag förstår absolut kommunens satsning på ungdomar under 16 år. Men tyvärr finns det nu knappt några replokaler alls kvar i Botkyrka. Vi kommer i våra nybyggda fina lokaler på Storvretskolan så småningom bygga en liten studio för de som går i grundskolan, men vi lämnar åtta arkitektritade bra ljudisolerade replokaler, en studio och en danslokal och scen i de gamla lokalerna där väldigt många haft möjligheten att göra delar av sina 10 000 timmar, förklarar Kjell Allinger, som också har varit involverad i Lagret sedan starten, och fortsätter:

– Om man använder samma policy på idrottsplatser – att bara ungdomar upp till 16 år får nyttja kommunala idrottsplatser – vad skulle hända med idrotten om man tar bort all seniorverksamhet?

Sista rycket. Nedmonterade musikinstrument var bland det sista som fick lämna de gamla lokalerna. Foto: Claudio Britos

Storvreten riskerar bli stökigt

Musikhuset Lagret startade med syftet att ordna upp ett då stökiga Storvreten, menar Thomas Ekström. Till sitt förfogande fick man 2 miljoner kronor av kommunen.

– Målet var att fånga upp ungdomar som annars hängde i området och få in dem i föreningar. Det gick ganska bra, och det har det gjort fortsatt. Sedan dess har det byggts av ungdomarna, säger han.

Problemet med att åldersbegränsa verksamheten, tror Thomas, är att Storvreten riskerar att bli stökigt igen, då de äldre ungdomarna inte har någonstans att ta vägen.

Återblick. Kjell Allinger minns hur livligt det brukade vara i studion. Foto: Claudio Britos

Erinran. Kjell och Thomas minns de som passerat genom Musikhuset Lagret genom åren. Foto: Claudio Britos

En nedskärning?

Men om verksamhetens åldersbegränsning är en nedskärning vet Kjell inte än. Han menar att verksamheten i de nya lokalerna kommer att bli jättebra, men att avsaknaden av generationsgränser även kunde fylla ett syfte.

– Trots att jag förstår och har accepterat gör det lite ont i själen, för jag vet vad Lagret, Studiefrämjandet och de andra studieförbunden har bidragit till. Det har passerat folk genom de här lokalerna som har betytt mycket för ”det svenska musikundret”. Och när ungdomarna ser riktigt bra musiker spela, börjar de själva lira, förklarar han.

Senast den 31 januari hoppas Kjell att man har tömt Musikhuset Lagret.

Det här var Musikhuset Lagret:

Musikhuset Lagret var både en fritidsgård och ett musikhus, som har drivits av Studiefrämjandet sedan 1997. Många av Botkyrkas musiktalanger, så som Nano och Rawda har skapat musik i huset.

Tanken med Musikhuset Lagret har varit att det ska vara en trygg plats där man bara kan ta det lugnt, lite som ens eget vardagsrum, samtidigt som det ska öppna för möjligheter att prova nya saker.

Under 2020 ska Lagret flytta till nya lokaler i Storvretsskolan. Då får inte dem som är över 16 år flytta med.

Visa merVisa mindre