Eons plan sprack – stötte på berg

Eon hade planerat att borra sig under Kalmarrondellen med en speciell teknik. Det satte ett berg stopp för. Nu tvingas man tänka om vilket kommer påverka trafiken.

  • Publicerad 10:52, 15 okt 2021

Rent
praktiskt
så borrar man sig under rondellen och drar sedan
kablarna.

Eons arbete med att dra el till Logistikcenter rullar på. Som bekant går anslutningen genom två separata elnätsslingor.

De båda slingorna kommer att i slutändan täcka ett område om 7,5 kilometer där den södra slingan går igenom områdena Dyarne, Väppeby, Eneby, Västerdalen, Gilmarken och Västerskog. Den norra går längs med den stora grustäkten och sedan genom Norra Ullevi, Sågerbacken och Graneberg samt under järnvägen.

Det här har inneburit att vägar har stängts av när man grävt i marken, lagt ner de stora kablarna för att sedan åter täcka hålen och gå vidare till nästa del av sträckan.

En utmaning

När det var dags att dra kablar under Kalmarrondellen hade man planerat att använda sig av så kallad styrd borrning.

– Rent praktiskt så borrar man sig under rondellen och drar sedan kablarna. Det här görs i större projekt, i alla de fall när man inte vill stänga av trafiken. Många gånger gör vi just så och kör med enfiligt till exempel, men i rondeller där det är mycket trafik väljer man hellre den här lösningen, säger Lena Berglund, regionchef nord på Eon.

Planerna sprack

När man väl började arbetet visade det sig dock att det inte inte var möjligt.

– Man testade på olika sätt, men man stötte på berg och det sätter stopp. Även om man gör geologiska undersökningar är det svårt att veta vad som väntar innan man går ner i marken. Det här gör att man får ta till den andra planen, säger Lena Berglund.

Avspärrningar

Allt som allt skulle det ta ett par dagar och alltså knappt märkas av. Nu blir det i stället så att man måste gräva vilket i sin tur innebär avspärrningar.

– Vad man gör är att man stänger av vissa körfält, men man kommer inte stänga av hela rondellen. Man får gå en sväng runt i stället för att gå rakt, förklarar Berglund.

Hur lång tid tar det?

– Eftersom man stötte på berg måste man gå tillbaka till den ursprungliga planen och det kräver att man får de tillstånd som krävs och nu har man ett möte med kommunen redan i morgon (läs onsdag 13 oktober). Sedan tar det en och en halv vecka ungefär. Kanske att man kommer i gång runt nästa vecka.

Om tillstånden tillåter det hoppas Eon kunna göra mycket av jobbet på kvällstid, men det visste man inte vid den här tidningens pressläggning.

Områden som är klara

Vid södra Bålstaleden mot rondell Södra Bålstaleden/ Dragrännan

Sträckan Dagab - Benders - längs industrispår Skörbyleden - Åkerbyvägen - Norra Enebyvägen Paulus väg Sträckan vid Klamarvägen Vid södra Bålstaleden mot rondell Södra Bålstaleden/ Dragrännan Södra delen av Åsleden från BOM vid slutet av Gullvievägen Åsleden – Häradsvägen Sträckan Åsleden fram till korsningen Famnvägen

Hela arbetet ska vara klart vid årsskiftet.

Fakta: Håbo kommun

Visa merVisa mindre

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04