Eons kretsloppanläggning i Högbytorp. Foto: Niklas Loman

Eon gräver för fjärrvärme

Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.

  • Publicerad 09:57, 20 sep 2021

Eon gräver just nu i västra Kungsängen i syfte att förstärka fjärrvärmenätet samt tillmötesgå den omfattande utbyggnaden av allehanda industriella fastigheter i den norra delen av Upplands-Bro.

– Vår nya kretsloppanläggning i Högbytorp gör att vi kan ansluta allt fler bostads- och industriområden i kommunen till fjärrvärme som därmed får en klimat­smart och tillförlitlig värmelösning. För att göra det måste vi dock ibland gräva upp sträckor och under en period leda om trafikanter, säger Lena Berglund, regionchef, Eon.

Sträckan som nu är aktuell är 700 meter lång och löper från Upplands-Brogymnasiet till Hjortronvägen.

Merparten av det här arbetet sker över ängar och grönområden men ni som bor längs Hjortronvägen och även besökare till Coop i Tibble kommer beröras mer direkt, här kommer gång- och cykeltrafiken att ledas om.

Så länge pågår detta

Under arbetets gång så kommer Eon att använda mobila fjärrvärmecentraler så att befintliga kunder inte berörs under in- och urkoppling när det gäller värme och varmvatten.

Energijätten uppger att arbetet kommer pågår till slutet av 2021.

Fakta om Högbytorp

Elproduktionen från Högbytorp räcker till en normal årsförbrukning i 66 000 lägenheter.

Värmeproduktionen motsvarar årsförbrukningen i 21 200 genomsnittliga småhus.

Källa: Eon

Visa merVisa mindre

Fastighetsjättens nederlag: "Moraliskt har vi rätten på vår sida"

Stämde Upplands-Bro på 150 miljoner – måste betala rättegångskostnader på 2 miljoner. Fastighetsbolaget Kilenkrysset stämde Upplands-Bro kommun på 152 miljoner efter ett infekterat avtalsbråk. Nu har dom meddelats: Kilenkrysset får inte en krona, istället tvingas man betala miljoner...onsdag 27/10 11:28