Vid branden i våras blev resenärer fast på perrongen. Nu kräver nämnden en till utgång. Foto: Åsa Sommarström

Entrén till Björkhagens t-bana anses otrygg

Entrén till Björkhagens t-bana är otrygg, det anser majoriteten i stadsdelsnämnden. För att råda bot på situationen vill de nu att entrén och området runtomkring ska rustas upp.

  • Publicerad 14:22, 15 aug 2018

Ungdomsgäng som härjar, systematiskt skadegörelse och en brand. Det är några av händelserna under våren som fått den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnden att nu söka samarbete med landstingets trafikförvaltning för att  göra t-banan i området tryggare.

En av de viktigaste frågorna är säkerheten.

Branden i gången vid tunnelbanan i maj blev väldigt besvärlig, för de som var uppe på perrongen kunde inte komma ut. Vi kräver nu att landstinget bygger en till utgång så att det blir säkert att åka t-bana till och från Björkhagen, säger Ewa Larsson.

När de pratar om tryggheten menar de också själva utformningen.

– Vi vill göra tunnelbanan till en trevlig miljö. Ett av de förslag som kommit är att sätta upp gult kakel. Man skulle också kunna få in mer växtlighet och öppna upp för kaféer och entreprenörskap i området runtomkring, säger Ewa Larsson.

Hur ska stadsdelsförvaltningen bidra?

– Vi ska göra om miljön runt pissoaren och ta bort den och ersätta den med en toalett för fler än ett kön. Sedan vill vi att den mörka gången under bron görs trevlig, det är väldigt otrevlig att gå där nu så Svenska bostäder får komma med förslag på hur den kan förbättras. Det finns ju en ungdomsvård i närheten så vi hoppas att vi får in förslag från dem som går där också, säger Ewa Larsson.

Tanken är att även boende i området ska få lämna synpunkter på hur de vill ha det för att känna sig trygga.

Skrivelsen ska nu överlämnas till landstingets trafiknämnd för vidare handläggning.